Kosovaarse ambassade in Israël’s hoofdstad Jeruzalem

Israël en Kosovo hebben maandag formeel diplomatieke banden gesloten, waarbij het grondgebied met een moslimmeerderheid Jeruzalem ook erkent als de hoofdstad van de Joodse staat – waardoor het op gespannen voet staat met de rest van de islamitische wereld.

Tijdens een ceremonie die werd gehouden boven Zoom in Jeruzalem en Pristina, ondertekenden minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi en zijn tegenhanger uit de Republiek Kosovo, Meliza Haradinaj Stublla, een gezamenlijke verklaring om banden aan te knopen (plaatje hierboven).

Reisbeperkingen om de verspreiding van COVID-19 te beteugelen, waaronder de sluiting van Ben Gurion Airport, maakten een persoonlijke ceremonie onmogelijk. Het was de eerste keer dat Israël virtueel relaties met een land opbouwde. Ashkenazi zei dat hij het ‘formele verzoek van Kosovo om een ​​ambassade in Jeruzalem te openen’ had goedgekeurd.

Minister Ashkenazi zei:

Het tot stand brengen van betrekkingen tussen Israël en Kosovo is een belangrijke en ontroerende historische stap die de vele veranderingen weerspiegelt die de regio de afgelopen maanden heeft doorgemaakt. Tegenwoordig voegt Kosovo zich officieel bij de kring van landen die streven naar vrede en stabiliteit en die Israël erkennen, en Jeruzalem als hoofdstad.

De ministers van Buitenlandse Zaken ondertekenden twee samenwerkingsovereenkomsten – een om hun diplomatieke betrekkingen aan te knopen en de andere met betrekking tot de activiteiten van het Israëlische internationale ontwikkelingsagentschap Mashav. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken sturen ze elkaar kopieën per e-mail, elk ter ondertekening door hun tegenhanger.

De ceremonie werd live uitgezonden op de Facebook-pagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken prees de partijen voor de ‘historische dag’. “Als onze partners verenigd zijn, zijn de Verenigde Staten sterker. Nauwere internationale banden dragen bij aan verdere vrede en stabiliteit in de Balkan en het Midden-Oosten ”, zei hij.

Tijdens het virtuele evenement onthulde Ashkenazi het bord dat bij de opening van de Kosovo-ambassade zal worden geplaatst. Ashkenazi zei dat hij geloofde dat de ambassade eind maart zou worden ingehuldigd tegen de paasvakantie. Ashkenazi prees Kosovo ook voor het aannemen van de definitie van antisemitisme, geschreven door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), die in september door Haradinaj werd aangekondigd.

Het besluit over wederzijdse erkenning tussen Kosovo en Israël werd afgelopen september bereikt tijdens een top van Kosovo-Servische leiders in het Witte Huis in aanwezigheid van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens de bijeenkomst stemde Belgrado er ook mee in om zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen, wat het tot dusver niet heeft gedaan.

“Ik dank de Verenigde Staten voor hun inspanningen om de wereldvrede te bevorderen en om de betrekkingen van Israël te bevorderen met landen waarmee we tot voor kort geen diplomatieke betrekkingen hadden”, zei Ashkenazi maandag. De Verenigde Staten werden virtueel vertegenwoordigd door Matthew Palmer, een vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Balkan.

Wanneer Kosovo zijn ambassade in Jeruzalem opent, wordt het na de VS en Guatemala het derde land dat een ambassade opent in de hoofdstad van Israël. Andere landen, zoals Honduras, hebben beloofd hun ambassades ook van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

De regering-Trump erkende Jeruzalem eind 2017 als de hoofdstad van Israël en verhuisde de Amerikaanse ambassade daarheen in mei 2018. Washington heeft andere landen aangemoedigd hetzelfde te doen, maar kreeg veel kritiek van de Palestijnen en velen in Europa omdat het Israëlisch-Palestijnse conflict onopgelost blijft.cDe Palestijnen eisen Jeruzalem ook op als de hoofdstad van hun toekomstige staat. Kosovo heeft een pand in het centrum van Jeruzalem dat het goedkeuringsproces doorloopt om een ​​ambassade te worden.

Israël tekende vorig jaar een reeks deals die door het Witte Huis van Trump waren gesloten om diplomatieke betrekkingen aan te knopen met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan. De Arabische partijen bij de historische Abraham-akkoorden hebben allemaal volgehouden dat hun diplomatieke missies in Israël in Tel Aviv zullen plaatsvinden.

De meeste westerse landen hebben de onafhankelijkheid van Kosovo erkend, maar Servië en zijn bondgenoten Rusland en China niet. De aanhoudende impasse en de onwil van Servië om Kosovo te erkennen, hebben de spanningen doen sudderen en hebben een volledige stabilisatie van de Balkanregio na de bloedige oorlogen van de jaren negentig verhinderd.

Kosovo had Israël niet eerder erkend, niet omdat de moslimmeerderheid ertegen was, maar ook omdat Israël Kosovo nog niet had erkend. Een van de redenen waarom Israël dit vermeed, was dat het geen eenzijdige verklaring van staat wilde steunen – waarvan Jeruzalem vreesde dat het een gevaarlijk precedent zou scheppen, gevolgd door de Palestijnen.

Het Kosovaarse parlement riep in 2008 de onafhankelijkheid uit van Servië, negen jaar nadat de NAVO een 78-daagse luchtaanvalcampagne tegen Servië voerde om een ​​bloedig optreden tegen etnische Albanezen in Kosovo te stoppen.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *