Zabulon Simantov, de laatste Jood van Israël, in de laatst nog werkende synagoge in Kaboel, Afghanistan

De man die al meer dan een decennium bekend staat als de laatste Jood in Afghanistan, vertrekt naar Israël, uit angst dat de belofte van het Amerikaanse leger om het land te verlaten een vacuüm zal achterlaten dat gevuld zal worden met radicale groeperingen zoals de Taliban.

“Ik zal in Israël op tv kijken om erachter te komen wat er in Afghanistan zal gebeuren”, vertelde Zabulon Simantov zondag aan Arab News. De 61-jarige Simantov zei dat hij zal vertrekken na het hoogseizoen van dit jaar in de herfst.

Zijn vrouw, een joodse uit Tadzjikistan, en hun twee dochters wonen sinds 1998 in Israël. Maar Simantov is in zijn geboorteland Afghanistan gebleven om de enige synagoge in de hoofdstad Kabul te onderhouden door decennia van geweld en politieke onrust, waaronder een periode van Taliban-heerschappij en de oorlog van het land met de VS.

“Ik ben erin geslaagd om de synagoge van Kaboel te beschermen als een leeuw van Joden hier”, zei hij tegen Arab News .

Simantov, een tapijt- en sieradenverkoper, werd geboren in de Afghaanse stad Herat, waar tientallen jaren geleden honderden Joden woonden. Hij verhuisde uiteindelijk naar Kabul, maar vluchtte in 1992 naar Tadzjikistan voordat hij terugkeerde naar de hoofdstad.

Zonder hem zal de synagoge sluiten en een einde maken aan een tijdperk van Joods leven in het land dat volgens geleerden minstens 2000 jaar geleden begon.

“Als de Taliban terugkeren, zullen ze ons met een klap in het gezicht eruit gooien”, vertelde Simantov vorige week aan Radio Free Europe voor een artikel over de uittocht van veel van de minderheden in het land.

Interieur van de synagoge in Kaboel, Afghanistan

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *