Libië wil de betrekkingen met Israël normaliseren

Het Joodse Kwartier in Tripoli, Libië voor WOII. In 1931 woonden er nog 21.000 Joden in Libië. In 1974 nog een 20-tal. De laatste Jood van Libië, Rina Debach, verliet het land in 2003

Na de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan, zou Libië de volgende kunnen zijn om vrede met Israël te sluiten en zich aan te sluiten bij de Abraham-akkoorden, meldde Israel Hayom.

Volgens Israel Hayom bereiden de politieke kampen in het Noord-Afrikaanse land, dat het afgelopen decennium twee wrede burgeroorlogen heeft meegemaakt, zich voor op een zeer beladen verkiezingscampagne die de toekomst van Libië zal bepalen.

Generaal Khalifa Haftar

Volgens hoge Libische functionarissen die nauwe banden hebben met de leidende presidentskandidaat, generaal Khalifa Haftar, lijkt het erop dat het grote Arabische land op weg is naar normalisatie met Israël.

Haftar heeft onlangs bij verschillende gelegenheden zijn wens geuit om de banden met Israël te normaliseren, en verklaarde dat hij daaraan zou werken als hij op 24 december tot president wordt gekozen.

Israel Hayom meldde eind oktober dat een Israëlisch adviesbureau zowel Haftar als zijn belangrijkste rivaal, Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van de voormalige tiran Muammar Gaddafi, adviseerde, die tien jaar geleden werd afgezet en gedood tijdens een gewelddadige opstand .

Haftar, die ook een belangrijke rol in de volgende regering voor zijn zoon Saddam heeft gereserveerd, als hij de verkiezingen wint, heeft de steun van de VS, Egypte, Saoedi-Arabië en andere westerse actoren, maar hij heeft blijkbaar een groot deel van de hoop op de betrekkingen met Israël.

Haftar zou zijn vertrouwelingen hebben verteld:

“Alleen een normaliseringsovereenkomst met Israël, die Libië in de Abraham-akkoorden zal brengen, kan het rehabilitatieplan van Libië, dat op honderden miljarden dollars staat, katalyseren.”