Nobelprijzen werden toegekend aan meer dan 900 individuen van wie minstens 20% Joden waren, hoewel de Joodse bevolking minder dan 0,2% van de wereldbevolking uitmaakt. Er zijn verschillende theorieën voorgesteld om dit fenomeen te verklaren, dat veel aandacht heeft gekregen.
Israëlische academici Dr. Elay Ben-Gal en professor Yeshayahu Leibowitz, nieuwsgierig naar het fenomeen, begonnen een encyclopedie te vormen van Joodse Nobelprijswinnaars en interviewden zoveel mogelijk over hun leven en werk.
Joden hebben alle zes prijzen ontvangen. De eerste joodse ontvanger, Adolf von Baeyer, ontving de prijs in chemie in 1905. Vanaf 2018 waren de meest recente joodse ontvangers natuurkunde laureaat Arthur Ashkin en economische laureaat William Nordhaus.
Joodse laureaten Elie Wiesel en Imre Kertész overleefden de vernietigingskampen tijdens de Holocaust, terwijl François Englert overleefde door verborgen te zijn in weeshuizen en kindertehuizen.
Anderen, zoals Walter Kohn, Otto Stern, Albert Einstein, Hans Krebs en Martin Karplus moesten nazi-Duitsland ontvluchten om vervolging te voorkomen. Weer anderen, waaronder Rita Levi-Montalcini, Herbert Hauptman, Robert Furchgott, Arthur Kornberg en Jerome Karle ervaarden aanzienlijk antisemitisme tijdens hun carrière.
Terreur wordt beloond
De Nobelprijs voor de vrede van 1994 werd gezamenlijk toegekend aan Arafat, Shimon Peres en Yitzhak Rabin ‘voor hun inspanningen om vrede te creëren in het Midden-Oosten’. De terroristenleider van Al Fatah en de PLO, Yasser Arafat, is tot dusver de enige islamitische Palestijn die ooit een Nobelprijs heeft ontvangen.
In 1994 ontving deze oorlogszuchtige haatzaaier en virulente antisemiet de Nobelprijs voor de Vrede. Welke verdienste hij de wereld bracht is niet bekend maar onder zijn leiding werden duizenden Joden over de kling gejaagd.
Toen de prijs in 1994 werd aangekondigd vroeg The Washington Post zich hardop af : “Wat hebben Arafat en Moeder Teresa gemeen? Is het misschien hun ongewone hoofddoek?” (Moeder Teresa had in 1979 eveneens de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen voor haar werk voor de armsten in Indië.)
Islam en Nobelprijs
Twaalf moslims hebben een Nobelprijs ontvangen, waarvan meer dan de helft in de 21ste eeuw. Nochtans zijn 1 op 5 mensen op de aarde volgelingen van de profeet Mohammed en Allah, ofte zowat 20% van de wereldbevolking. Zeven van de twaalf laureaten hebben de Nobelprijs voor de vrede ontvangen, terwijl drie voor de wetenschappen zijn.
De ontvanger van de Nobelprijs voor natuurkunde 1979, Abdus Salam, was lid van de Ahmadiyya-gemeenschap in Pakistan. Aziz Sancar is de tweede Turkse Nobelprijswinnaar en ontving in 2015 de Nobelprijs voor chemie op het gebied van moleculaire biologie.
De 80-jarige Belgische Jood, Francois Englert, een professor aan de ULB en sinds 1984 ook verbonden aan de universiteit van Tel Aviv, ontving op 10 december 2013 in het Zweedse Stockholm de Nobelprijs Natuurkunde 2013. Hij kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een theorie over het ‘godsdeeltje‘. De Joodse prof wist als kind de Holocaust te overleven [beeldbron: CERN]