Op maandag 27 december 2021 verloor de Antwerpse voetbalclub Beerschot met 7-0 de match tegen RSC Anderlecht. Maar dat was niet eens het echte dieptepunt voor Beerschot, daar zorgde even later de harde kern hooligans wel voor.
Een filmpje dat online werd geplaatst, met beelden die werden gemaakt aan Café Stadion op het Kiel, toont hoe leden van de harde kern van Beerschot zich bezondigen aan anti-Joodse en zelfs nazistische slogans. “Sieg Heil”, klinkt het overduidelijk. En ook: “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas.” Ook de (Antwerpse) politie moest het ontgelden: “All Cops are Gay.”
De aanleiding was wellicht het feit dat de Israëliër Lior Refaelov, een spits van Anderlecht van Joodse origine, in het begin van de tweede helft van de match van maandag ‘het waagde’ om het vierde doelpunt (van 7 goals) te scoren tegen Beerschot. De vernedering voor de Beerschotfans was hiermee totaal: “Een Jood die een goal maakte tegen Beerschot, hoe durft hij dat!”
Lior Refaelov, geboren op 26 april 1986 in Or Akiva, Israël, begon zijn carrière bij Maccabi Haifa, waar hij driemaal de Israëlische Premier League won. In 2011 stapte hij over naar Club Brugge voor € 2,5 miljoen. Van Belgische zijde won hij twee titels in de eerste divisie in 2016 en 2018 en scoorde hij het winnende doelpunt in de finale van de Beker van België in 2015. Begin dit jaar ontving hij de Gouden Schoen als beste voetbalspeler van 2020.
Israëliër zijn in het buitenland betekent dat je het land op de best mogelijke manier moet kunnen vertegenwoordigen. Natuurlijk brengt dat op zichzelf tal van uitdagingen met zich mee, aangezien de meeste spelers en teamgenoten waarmee Refaelov in contact komt, echt niet begrijpen waar Israël voor staat. De voetbalsterspeler verduidelijkte:
“Ik heb altijd het gevoel dat ik een ambassadeur voor Israël ben. Ik leg mijn teamgenoten altijd uit over hoe Israël werkelijk is en wat het Arabisch-Israëlisch conflict is. Ik probeer ze te leren wat er echt aan de hand is, omdat de media in Europa niet de ware realiteit weerspiegelen van wat er in Israël gebeurt.”
“Of het nu in de kleedkamer is, met de fans of op straat, ik probeer Israël altijd zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Ik ben geboren in Israël en Israël is mijn land. Uiteindelijk hebben we maar één land en degenen onder ons die in de diaspora zijn, zijn verplicht om het meeste te doen om ervoor te zorgen dat mensen alleen maar goede dingen te zeggen hebben over ons land, Israël.”