Een nazi-bewaker uit concentratiekamp Sachsenhausen wordt beschuldigd van 3500 moorden

Plaatje hierboven: Hard labeur voor de gevangenen in het concentratiekamp van KZ Sachsenhausen nabij Berlijn. Hier werden naast Joden en zigeuners homoseksuelen geïnterneerd, herkenbaar aan hun roze driehoek [beeldbron: Attitude]

Den Toten zur Ehr, den Lebenden zur Mahnung
(Om de doden te eren, de levenden te waarschuwen)

Een 100-jarige Duitse man is beschuldigd van medeplichtigheid aan moord in 3.518 tellingen door aanklagers in de stad Neuruppin, gelegen in de noordoostelijke deelstaat Brandenburg, nabij Berlijn, waar hij nu woont.

De man wordt beschuldigd van ‘materiële en opzettelijke’ bijdragen aan moorden in het concentratiekamp Sachsenhausen, waar hij naar verluidt een bewaker was tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog tussen 1942 en 1945.

Sachsenhausen, dat in 1936 buiten Berlijn werd gebouwd, functioneerde als een werkkamp en was berucht om de medische experimenten die daar werden uitgevoerd, en werd ook beschouwd als een sjabloon voor het gebruik van gaskamers die een voorloper waren van de industriële uitroeiing van miljoenen individuen later uitgevoerd in Auschwitz in wat nu Polen is.

In het kamp werden voornamelijk politieke gevangenen gehouden, evenals joden, Roma en homo’s. Er wordt aangenomen dat er ongeveer 200.000 mensen in het kamp hebben gezeten. Volgens de Duitse regionale omroep NDR zeggen aanklagers in Brandenburg dat de man, ondanks zijn leeftijd, geschikt is om terecht te staan.

Plaatje hierboven: De inkompoort van het zogeheten Schutzhaftlager van KZ Sachsenhausen tijdens de oorlogsjaren. Het kamp, opgezet in 1936, was actief tot 21 april 1945. In die periode werden ca. 100.000 vermoord. [beeldbron: MAZ online]https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=httpstwittercombrabosh&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1359007505456590854&lang=nl&origin=https%3A%2F%2Fbrabosh.com%2F2021%2F02%2F09%2Fpqpct-ygg-2%2F&siteScreenName=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fbrabosh&theme=light&widgetsVersion=889aa01%3A1612811843556&width=550px

Vervolging van SS-daders mag niet eindigen
Jarenlang heeft het Duitse rechtssysteem de veroordeling van lage bewakers en arbeiders voorkomen door aan te dringen op concreet bewijs van individuele schuld. Dat veranderde met de veroordeling van John Demjanjuk in 2011, die bewaker was geweest in het vernietigingskamp Sobibor in het door de nazi’s bezette Polen. Hij werd veroordeeld op basis van medeplichtigheid aan moord op 28.000 mensen

Christoph Heubner, vice-president van het Internationale Auschwitz Comité, zei over de beschuldigingen van maandag in Brandenburg: “Deze zaak is een belangrijk voorbeeld voor zeer bejaarde overlevenden van Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Justitie heeft geen vervaldatum en de vervolging van SS-daders mag niet eindigen, zelfs niet op hoge leeftijd.”

Deze rechtszaak lijkt veel op deze van SS-man Anton Geiser. Hij diende als bewaker in zowel de concentratiekampen Sachsenhausen als Buchenwald. In 1956 verhuisde hij naar de Verenigde Staten en vestigde zich in Sharon, Pennsylvania, waar hij familie had. In 1962 werd hij een genaturaliseerd Amerikaans staatsburger.

In 2006 werd hem zijn staatsburgerschap ontnomen omdat het niet zou zijn verleend als de volledige details van zijn rol in het Duitse leger bekend waren. In 2010 beval een Amerikaanse rechter hem uit te zetten naar Oostenrijk, het land van waaruit Hij was geëmigreerd. Hij stierf in Pittsburgh op 21 december 2012 terwijl hij nog steeds vocht tegen zijn deportatie.

Hij is de laatste persoon die op dezelfde manier is aangeklaagd. Vorig jaar werd Bruno D., een 93-jarige, veroordeeld voor  tellingen van medeplichtigheid aan moord van 5230 gevangenen in het concentratiekamp Stutthof. En vorige week hebben aanklagers de 95-jarige Irmgard F., een secretaris in het kamp Stutthof, aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord in 10.000 tellingen.

Plaatje hierboven: Herdenkingsplaquette voor de homoseksuelen die leden onder het naziregime en omkwamen in KZ Sachsenhausen [beeldbron: Attitude]












Een reactie achterlaten