Uit “Hitlers Frauen” van Guido Knopp (2001)
Nog onverdraaglijker moet voor Magda Goebbels het denkbeeld zijn geweest dat haar connectie met haar jeugdvriend Arlosoroff ontdekt zou worden. Hij was ondertussen een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Joodse belangen in Palestina geworden. Als eindverantwoordelijke voor de buitenlandse politiek van de Jewish Agency bezocht Arlosoroff op 10 mei 1933 voor de laatste keer zijn woonplaats Berlijn. Hij waagde zich in het met hakenkruis bedekte hol van de leeuw voor een heikele politieke missie: door onderhandelingen met de nazi-autoriteiten, van wie hij sommige functionarissen nog kende uit zijn studententijd, wilde hij de emigratieregels voor de Joden verlichten en ervoor zorgen dat ze hun eigen vermogen konden behouden.
Op weg door de bekende straten, aldus het verslag dat zijn zus later gaf, viel Arlosoroffs blik op een hoogglansfoto in de etalage van een fotowinkel, die de minister van Propaganda met vrouw en kind toonde: zijn jeugdliefde Magda was getrouwd met de man die het volk ophitste tegen de Joden! Arlosoroff moest even bijkomen van deze schok, maar daarna besefte hij de mogelijkheden die zijn vroegere vriendschap met de ‘eerste dame van het Rijk’ hem konden bieden aan de onderhandelingstafel. Alle bezwaren van intimi negerend nam hij contact op met Magda, om via haar toegang te krijgen tot haar man en via hem met de nazi-regering. Maar zijn voormalige vriendin wimpelde hem kort af aan de telefoon en waarschuwde hem met nadruk dat elk contact met haar zowel voor hem als voor haar groot gevaar inhield. Volgens zijn zus heeft Arlosoroff achteraf bekend dat deze contactpoging een zwaarwegende fout was.
Op 16 juni 1933, twee dagen na zijn terugkomst, maakte de zionistenleider met zijn echtgenote Sima een avondwandeling op het strand van Tel Aviv, nadat ze samen in het nabijgelegen hotel Kate Dan hadden gedineerd. Ze kwamen twee mannen tegen die eerst aan Arlosoroff vroegen hoe laat het was en daarna zijn naam. Toen trok een van hen zijn pistool en loste twee schoten. Voor de 34-jarige politicus kwam alle hulp te laat. Die nacht overleed hij in het ziekenhuis Hadassah. Zijn moordenaars verdwenen in de donkere nacht. Door de moord op Arlosoroff verloor de Joodse politiek in Palestina een van haar belangrijkste mensen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd had hij een beslissende rol gespeeld in de ontwikkeling van het komende Joodse vaderland en het is vrijwel zeker dat hij in de toekomstige staat Israël een leidende rol zou hebben vervuld. (…)
Kwam het bevel voor de moord op de jonge politicus van elders? Was Goebbels erbij betrokken? Wilde de meedogenloze machtswellusteling Goebbels zich ervan verzekeren dat Arlosoroff zijn kennis over Magda’s verleden mee in het graf nam?