Duits elftal protesteert tegen schending mensenrechten in Qatar (WK Doha 2022)
De Duitse ploeg protesteerde op 25 maart tegen de schendingen van de mensenrechten door Qatar in de aanloop naar hun WK-kwalificatiewedstrijd met IJsland op donderdag.
Zoals bekend vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in Doha, Qatar van 21 november tot 18 december 2022. Het protest vertegenwoordigde een standpunt tegen de vermeende schendingen van het WK 2022 tegen migranten in de Golfnatie.
Naar verluidt zijn de afgelopen jaren duizenden arbeidsmigranten omgekomen tijdens de bouw van stadions in Qatar.
De Duitse spelers stonden in een rij in T-shirts met de tekst ‘mensenrechten’ (human rights) voor de aftrap in hun eerste wedstrijd van de kwalificatiecampagne.
De demonstratie volgt op een soortgelijke demonstratie van het Noorse team, dat shirts droeg met de boodschap “Mensenrechten op en naast het veld” voordat ze woensdagavond tegenover Gibraltar stonden. De Noorse coach Staale Solbakken zei dat het protest een poging was om “druk uit te oefenen op de FIFA om nog directer en nog steviger te zijn bij de autoriteiten in Qatar, om strengere eisen op te leggen.”
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International drong er deze week bij de FIFA op aan om druk uit te oefenen op Qatar om zijn staat van dienst op het gebied van mensenrechten op te schonen.
In een brief aan president van de FIFA Gianni Infantino schreef Amnesty:
De FIFA heeft de verantwoordelijkheid om de mensenrechtenrisico’s te beperken die voortvloeien uit de toename van de handel in deze gerelateerde sectoren die door het toernooi is gecreëerd. Dit betekent op zijn minst dat de FIFA al haar invloed moet gebruiken om er bij Qatar op aan te dringen de eigen hervormingen van de regering dringend door te voeren en af te dwingen om ervoor te zorgen dat de arbeidsrechten van alle migrerende werknemers worden beschermd.
Wat gebeurt er in Qatar? Uit onderzoek van The Guardian dat in februari werd gepubliceerd, bleek dat de afgelopen 10 jaar meer dan 6.500 arbeidsmigranten uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka zijn omgekomen in Qatar. Het totale dodental zou echter nog hoger zijn.
De wetgevende instantie van Qatar heeft vorige maand aanbevelingen aangekondigd om migranten de rechten te ontnemen die ze pas onlangs kregen. De aanbevelingen omvatten het schrappen van het recht van migrerende werknemers om van baan te veranderen tijdens hun contract, het beperken van het aantal keren dat ze van baan kunnen veranderen en het vergroten van het aantal werknemers dat een uitreisvergunning nodig heeft om het land te verlaten.
Plaatje hierboven: Gaza, 12 maart 2015. Qatari-functionaris Mohammed al-Emadi (links) op bezoek bij Hamasleider Ismail Haniyeh in Gaza-stad. Israël heeft Qatar beschuldigd van het financieren van Hamas-wapens, maar staat Qatar nog steeds toe om miljoenen uit te geven in Gaza aan hulp- en ontwikkelingsprojecten [beeldbron: Ashraf Amra/APA/Landov]
Qatar, sponsor van terreur
Qatar heeft aangekondigd dat het gedurende 2021 $ 30 miljoen per maand aan Gaza zal verstrekken, in totaal $ 360 miljoen aan hulp. Hoewel de hulp over het algemeen bestemd is voor behoeftige gezinnen en brandstof voor de elektriciteitscentrale van Gaza, is een deel ook bestemd voor het betalen van salarissen voor “werknemers” in Gaza – wat betekent dat het Hamas helpt steunen. Israël staat deze hulp al jaren toe, dansend op een slappe koord tussen het helpen van Hamas en het voorkomen van een economische ineenstorting in Gaza. Nu de Golfstaten de betrekkingen met Qatar hervatten, wordt er met meer krappe tijden gevaren.