Een tragedie die onlangs de Gazastrook trof, heeft opnieuw de omvang van het lijden van de Palestijnen onder het bewind van de door Iran gesteunde groep Hamas blootgelegd.
De tragedie herinnert ook aan de dubbele moraal van de internationale gemeenschap bij het omgaan met het Israëlisch-Palestijnse conflict, met name de obsessie met Israël en de neiging om elk wangedrag aan Palestijnse kant te negeren.
Volgens berichten uit de Gazastrook zijn ten minste drie Palestijnen die de door Hamas gecontroleerde kustenclave ontvluchtten vermist, blijkbaar nadat hun boot kapseisde voor de kust van Griekenland en Turkije. De drie behoorden tot tientallen Palestijnen die op zoek waren naar een beter leven, ver weg van de repressie en corruptie van Hamas.
Een van de slachtoffers werd geïdentificeerd als de 25-jarige Anas Abu Rajileh; een ander was Nasrallah al-Farra.
Het incident trok veel aandacht onder Palestijnen vanwege een audio-opname van een van de Palestijnse emigranten op de boot. Op de opname – een spraakbericht dat hij zijn moeder in de Gazastrook stuurde – vertelt de jonge man zijn moeder dat een van zijn vrienden is verdronken. Hij vraagt haar om de familie van de vriend op de hoogte te stellen. ‘Moeder,’ hoort men de man zeggen, ‘we verdrinken en de vissen eten ons op.’
Veel jongeren uit de Gazastrook die genoeg geld kunnen sparen of veiligstellen, zijn de afgelopen jaren via Turkije en Griekenland naar andere landen gevlucht. Naar verluidt betalen ze duizenden dollars aan steekpenningen aan Hamas-functionarissen, Egyptische grenswachten en smokkelaars om hen te helpen de Gazastrook te verlaten en een nieuw leven op te bouwen in Europa en andere landen.
Uit een opiniepeiling die vorig jaar werd uitgevoerd door de Al-Aqsa Universiteit in de Gazastrook, bleek dat 51% van de jongeren die in Gaza wonen, graag zouden migreren als ze de kans zouden krijgen. Meer dan 80% legde uit dat economische factoren de belangrijkste reden zijn waarom ze de Gazastrook willen verlaten.
Uit de peiling bleek met name dat 73% van de respondenten gelooft dat indien Hamas en zijn rivalen in de regerende Fatah-factie, onder leiding van de president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas, zouden stoppen met elkaar oorlog voeren, de jonge Palestijnen geen emigratie zouden overwegen.
Hamas en Fatah zijn sinds 2007 met elkaar in oorlog. Toen pleegde Hamas een gewelddadige staatsgreep tegen de PA, gooide PA-functionarissen van de bovenste verdiepingen van hoge gebouwen de dood in en greep de controle over de Gazastrook.
Het is niet duidelijk hoeveel Palestijnen de afgelopen jaren de Gazastrook zijn ontvlucht. Sommige rapporten schatten dat tussen 2014 en 2020 meer dan 40.000 Palestijnen zijn vertrokken. Andere rapporten schatten het aantal op meer dan 70.000.
Palestijnen in de peiling uitten hun bezorgdheid over het feit dat veel van de emigranten universitair afgestudeerden en professionals zijn, vooral artsen die liever in Europese landen werken en wonen, en niet onder Hamas.
“De verdrinkingsincidenten van jonge mannen tijdens de emigratiereizen maken de families van de immigranten ongerust”, meldde de pan-Arabische krantAl-Quds Al-Arabi. “Tegelijkertijd toont de verdrinking de omvang van de tragedie die de inwoners van de Gazastrook hebben meegemaakt en die de beste van zijn zonen ertoe aanzet te emigreren.”
Het laatste incident leidde tot een golf van protesten van veel Palestijnen, die naar verschillende sociale-mediaplatforms gingen om hun schok en ongeloof over de tragedie te uiten en de Hamas-leiders aan te klagen omdat ze er niet in waren geslaagd de levensomstandigheden van hun volk te verbeteren.
Verwijzend naar de uitbundige levensstijl van de meeste Hamas-functionarissen in de Gazastrook en in het buitenland, klaagden veel Palestijnen dat terwijl de vissen de arme emigranten opeten, de Hamas-leiders blijven genieten van de beste vis en zeevruchten die in Qatar en de Gazastrook worden aangeboden.
Toen ze hoorden van de tragedie, lanceerden andere Palestijnen een hashtag op Twitter, getiteld “We Want to Live”, waarin ook zij Hamas verantwoordelijk hielden voor de hoge werkloosheid en armoede in de Gazastrook.
Sommige gebruikers van sociale media gaven ook de Fatah-factie van Abbas de schuld van hun voortdurende ellende, vanwege de voortdurende rivaliteit met Hamas. De Palestijnse journalist Walid Mahmoud schreef:
“De [Hamas]-regering doet niets om de mensenlevens daar te veranderen. Voeg daarbij toe dat de media hier niet over praten, en ik geloof dat ze hier ook niet over zullen praten.”
Mahmoud, die uit de Gazastrook komt, legde uit dat de hashtag “We Want to Live” een weerspiegeling is van de mate waarin de bevolking van Gaza verontwaardigd is over “de domheid van de heersende [Hamas] regering”.
Verwijzend naar de corruptie en apathie van Hamas-leiders ten aanzien van het lijden van hun volk, onthulden sommige Palestijnen dat de zonen van Hamas-leiders elkaar kaartjes gaven voor de Egyptische badplaats Sharm a-Sheikh als cadeau.
Een Palestijnse man uit de Gazastrook, die zijn naam niet bekendmaakte, plaatste een video waarin hij een vernietigende aanval op de Hamas-leiders lanceerde en hen ervan beschuldigde de toekomst van jonge mensen te vernietigen.
“Als onze leiders niet om ons geven, is dit een ramp… De mensen sterven; ze verhongeren. De levens van de mensen zijn verwoest. De jonge mannen sterven en de vissen eten ze op. De [Hamas] leiders en hun zonen zijn niet beter dan ik en mijn kinderen.”
Blijkbaar zijn de twee miljoen Palestijnen die onder de heerschappij van Hamas leven tot de conclusie gekomen dat Hamas, en niet Israël, verantwoordelijk is voor hun ellende.
Afgaande op de reacties van de Palestijnen op de laatste tragedie waarbij de potentiële emigranten betrokken waren, is het duidelijk dat veel Palestijnen begrijpen wat de meeste anti-Israëlische activisten niet begrijpen: dat Hamas prioriteit geeft aan het vervaardigen en smokkelen van wapens boven het verschaffen van banen aan werklozen en hulp aan mensen die in armoede leven.
Hamas had de Gazastrook kunnen veranderen in het Singapore van het Midden-Oosten. In plaats daarvan koos Hamas ervoor om van de Gazastrook een centrum te maken voor de jihad (heilige oorlog) tegen Israël.
Ghanem Nusseibeh, een Palestijnse moslim die behoort tot de oudste Arabische familie in Jeruzalem, merkte op :
“Gedurende de afgelopen 15 jaar heeft Hamas Gaza van kwaad tot erger gebracht. Gazanen zijn een volk onder een brutaal islamistisch regime dat wordt gegijzeld door een stagnerend beleid dat alleen de belangen van Hamas en hun wereldwijde islamitische bondgenoten dient. Als de internationale gemeenschap dat zou kunnen helpen Gaza te bevrijden van dergelijke troepen, zouden ze de Gazanen kunnen helpen een Dubai on the Med of een nieuw Singapore te creëren.”
Als de Palestijnen in de Gazastrook inderdaad zo wanhopig zijn, zou het hen betaamt Hamas omver te werpen en zijn ijzeren vuist over de Gazastrook te beëindigen.
Toch blijft Hamas afwijkende meningen de kop indrukken en zijn critici intimideren. Bovendien blijft Hamas populair bij veel Palestijnen, niet alleen in de Gazastrook, maar zelfs op de Westelijke Jordaanoever. De reden waarom Hamas zo populair is, is dat veel Palestijnen zijn oproep voor de eliminatie van Israël steunen.
Het zou nuttiger zijn als de Palestijnen die de Gazastrook ontvluchten thuis zouden blijven en hun energie zouden wijden aan het verwijderen van Hamas van de macht, zelfs als die verwijdering een hoge prijs zou hebben. Dit is de enige manier om de problemen van Gaza op te lossen.
Israël de schuld geven van alles wat verkeerd is in de Gazastrook kan velen in de VS, Canada, Europa en het VK voor de gek houden. Maar de Palestijnen die Gaza ontvluchten en hun families die achterblijven, kennen de waarheid — dat het Hamas is dat hen naar de afgrond heeft gebracht, inclusief de zee waarin ze nu verdrinken.