Een vurige Arabische tv-presentator noemde Israël het meest succesvolle project van de 20ste en 21ste eeuw in een Arabische tweet op zaterdag, wat een intens debat oproerde over de Joodse staat op sociale media.

Faisal al-Qassem, de gastheer van Al Jazeera’s The Opposite Direction, een bekende debatshow, twitterde:

Voor de meeste Arabieren, als ze je willen vervloeken, zullen ze je beschrijven als een ‘zionist’, ook al weten ze dat het meest succesvolle project in de huidige en vorige eeuw het zionistische project is,  terwijl alle projecten van de Arabieren, met name het Arabische nationalisme, hebben gefaald. Hiervoor, mijn beste, voordat je het woord zionist als belediging gebruikt, moet je eerst de glanzende schoen van het zionisme bereiken en je dan kunnen we praten.

Vervolgens twitterde hij:

Wanneer je de Arabische opmerkingen tegen de zionisten op Twitter leest en hoe scherp ze zijn, is de indruk dat de Arabische tanks aan de poorten van Jeruzalem staan, terwijl hun heersers de schoenen van de zionisten onder de tafel likken om hen gelukkig te houden en zichzelf op hun tronen te houden, waarvan de laatste de generaal van Soedan is die de ‘Drie NEEN’s’ [van Khartoem] voor een korst brood verkocht en zich haastte om [Netanyahu] te ontmoeten als ingehuurde hulp.

Mensen protesteerden tegen zijn opmerkingen en noemden ze Zionist, waarop hij antwoordde:

Ik zei in een vorige tweet dat het Zionistisch project geslaagd is in tegenstelling tot de gefaalde Arabische projecten en veel mensen protesteerden en beschouwden die tweet als een soort verheerlijken van de Zionisten. Ok, kom tot het referendum: Wie zijn het meest geavanceerd, ontwikkeld, democratisch en succesvol … Israël of de Arabische regimes?  

Tweeëntachtig procent van 6.168 respondenten koos Israël, terwijl de resterende 18,3% koos voor Arabische regimes.

Dr. Faisal al-Qassem heeft gelijk. De zionistische beweging heeft de ambitie van het joodse volk bereikt om terug te keren naar zijn thuisland en opnieuw een nationale staat op te bouwen op het land van zijn voorvaderen,” tweette zaterdag Ofir Gendelman, de Arabisch-sprekende woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu. “Ik ben een zionist en trots. In 71 jaar zijn we getransformeerd van een arme staat zonder middelen naar een staat die aan de top van de ranglijst van de wereld staat met betrekking tot modernisme, innovatie, wetenschappen, geneeskunde en landbouw,” voegde hij eraan toe.

Adraee, de IDF-woordvoerder, tweette zaterdag: “Faisal al-Qassem spreekt het woord van de waarheid. ‘Zionist’ is geen vloekwoord, maar een woord van bewondering.


Een reactie achterlaten