Iraanse mensenrechtenactiviste krijgt 38 Jaar cel en 148 zweepslagen voor verzet tegen hoofddoek

De bekende Iraanse mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh werd deze week opnieuw veroordeeld voor in het totaal 38 jaar celstraf en 148 zweepslagen. Sotoudeh, die gisteren 30 mei haar 56ste verjaardag vierde in een cel, is een van de bekendste mensenrechtenactivisten in de islamitische republiek.

We zouden misschien de Vlaamse naaktloopster Marisa Papen naar Teheran kunnen sturen om daar haar ‘argumenten’ op tafel te gooien, ipv aan de Kotel in Jeruzalem.

Als advocate verdedigt Nasrin Sotoudeh onder andere vrouwen die demonstreren tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen. Ze verdedigde onder meer de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami die in 2011 werd opgeknoopt. Sotoudeh won in 2012 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Europees Parlement.

morality-police-iranPlaatje hierboven: Iran anno 2015: Een vrouw in Teheran wordt gearresteerd door een agente van de moraalpolitie wegens te uitdagend gekleed en schending van de openbare orde en zedigheid…

Iran werd in 2015 verkozen om van 2016 tot 2018 in het bestuur te zetelen van de VN-organisatie UN Women for Gender Equality

Dit was des te opmerkelijker omdat de toenmalige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon in een rapport uit 2015 zelf aangaf dat Iran een van de slechtste landen is inzake vrouwenrechten met de genoemde plaats 137 van 142 landen in the Global Gender Gap Index voor 2014!

Hillel Neuer, CEO van UN Watch, zei op 13 april 2015 over die aanstelling: “De keuze om het Iraanse regime UN Woman inzake vrouwenrechten te laten leiden, is zoals het aanstellen van een pyromaan tot brandweercommandant van de stad. Het besluit van de Verenigde Naties is een belediging voor alle vrouwen van Iran en voor alle activisten voor vrouwenrechten in de hele wereld.

Vrouwen op het strand op Netanya, Israël [bron: BlueStar]
In het Midden-Oosten hebben vrouw alléén gelijke rechten
in…. Israël! The place to be Free!

Hieronder: Shenkinstraat in Tel Aviv [beeldbron: Bluestar]


Een reactie achterlaten