David Dushman, de laatste soldaat die Auschwitz bevrijdde is overleden

Plaatje hierboven: David Dushman in 2015 bij het monument voor gevallen Sovjet-militairen in Berlijn [beeldbronAP/NOS]

David Dushman, van Joodse origine en de laatste overlevende soldaat die deelnam aan de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp in Auschwitz in 1945, is op 98-jarige leeftijd overleden, meldde AFP zondag.

Dushman, een soldaat van het Rode Leger die later internationaal schermer werd, is zaterdag overleden, zei het Internationaal Olympisch Comité in een verklaring.

Op 27 januari 1945 gebruikte hij zijn T-34 Sovjettank om het elektrische hek van Auschwitz in het door de nazi’s bezette Polen neer te maaien en hielp hij de gevangenen in het vernietigingskamp te bevrijden.

Dushman werd in 1923 geboren in het Duitse Danzig (sinds WOII het Poolse Gdansk) als zoon van een Joodse militaire arts van het Rode Leger in de rang van generaal, die meest recentelijk dienst deed als hoofd van de medische dienst aan de Centrale Sportuniversiteit in Moskou.

In 1938 werd de vader van David Dushman tijdens de stalinistische zuiveringen gedeporteerd naar een werkkamp ten noorden van de poolcirkel, waar hij tien jaar later omkwam.

Charlotte Knobloch, voorzitter van de Joodse Gemeenschap van München en Opper-Beieren, zei dat de dood van Dushman “bijzonder pijnlijk” was.

“Dushman stond in de frontlinie toen de moordmachine van de nazi’s in 1945 werd vernietigd; als de ‘Held van Auschwitz’ was hij een van de bevrijders van het concentratiekamp en redde hij talloze levens”, zei ze in een verklaring geciteerd door AFP .

“Vandaag was hij een van de laatsten die deze gebeurtenis uit eigen ervaring kon vertellen”, voegde ze eraan toe en beschreef Dushman als een “dappere, eerlijke en oprechte man”.

Dushman was een van de 69 soldaten in zijn divisie die de oorlog hebben overleefd, maar ernstig gewond zijn geraakt. Desondanks werd hij een topschermer in de Sovjet-Unie en later een van ’s werelds grootste schermcoaches, aldus het IOC.

Dushman woonde in de jaren negentig een aantal jaren in Oostenrijk voordat hij in 1996 naar München verhuisde, waar Duitse media zeiden dat hij thans gestorven is.

Tot vier jaar geleden ging hij nog bijna dagelijks naar zijn schermclub daar om les te geven, aldus het IOC.

Een reactie achterlaten