Informatie van CIDI 29 april 2021

Het Europees Parlement, de volksvergadering van de Europese Unie, heeft een resolutie aangenomen die UNRWA veroordeelt voor het onderwijzen van ‘haat en intolerantie’ in schoolboeken waarmee de organisatie lesgeeft op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De resolutie kwam naar voren na een uitgebreid onderzoek naar Palestijnse schoolboeken door IMPACT-SE, waaruit bleek dat de boeken die gebruikt worden door UNRWA bol staan van haat, geweldsverheerlijking en intolerantie. Ondanks lobbywerk van de PA en zelfs een bezoek van de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh nam het Europees Parlement de resolutie aan. De resolutie stelt dat de EU geen geld mag geven aan als zulke passages in het educatief materiaal blijven staan.

Een eerdere resolutie riep de EU op om ervoor te zorgen dat Europees geld niet langer terecht komt bij groepen of individuen met terreurbanden, en indien nodig dat zij retroactief dat geld kan terugeisen en deze personen kan uitsluiten van EU-subsidies.

Europarlementariër Frédérique Ries, van het liberale Renew Europe, stelde dat het onacceptabel is dat Europees belastinggeld gebruikt wordt voor het “aanwakkeren van haat en antisemitisme. We moeten ervoor zorgen dat Palestijnse schoolboeken die door UNRWA-leraren worden gebruikt, instrumenten zijn voor vrede”, aldus Ries. “Dat is wat de stemming van vandaag in het parlement betekent. We willen een sterk signaal afgeven aan de commissie en aan UNRWA. ” Miriam Lexmann, van de Europese Volkspartij, zei dat “een vreedzame oplossing voor het Israelisch-Palestijnse conflict alleen kan worden bereikt door samenlevingen op te leiden om in vrede met elkaar en dus in culturele tolerantie te leren leven.”

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, mede-indiener van deze resolutie, stelde eerder: “Zulke schoolboeken brengen de vrede niet dichterbij, integendeel. Onaanvaardbaar dat Europees belastinggeld daar nog langer aan wordt besteed.” Al eerder vroeg de SGP in de Tweede Kamer aandacht voor het lesmateriaal van UNRWA. Ook in Noorwegen lag de organisatie onder vuur, en zowel Canada als Australië hebben aangegeven om kritisch te kijken naar hun financiering van UNRWA.
Een reactie achterlaten