Landhuis van nazi-collaborateur en Grootmoefti van Jeruzalem wordt synagoge

Plaatje hierboven: Grootmoefti van Jeruzalem Amin al-Husseini (links) in maart 1943 op visite in Berlijn en handenschuddend met Heinrich Himmler, de kippenboer die het schopte tot Reichsführer van de Schutzstaffel (SS) [beeldbron: The Librarians]

Hajj Amin al-Husseini, de beruchte moefti van Jeruzalem in de jaren 1920 en 1930 die een groot deel van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn doorbracht als nazi-collaborateur en oorlogsmisdadiger, zal zich wellicht in zijn graf moeten ronddraaien.

In Jeruzalem heeft vernomen dat het monumentale herenhuis op een heuvel dat hij 88 jaar geleden bouwde in de welvarende Sheikh Jarrah tussen de oude stad en de berg Scopus, gepland staat om een ​​synagoge te worden in een toekomstige Joodse wijk met 56 appartementen in Oost-Jeruzalem.

Het 500 m2. grote landhuis, genaamd Qasr al-Mufti (het Moefti-paleis) in het Arabisch, staat vandaag verlaten in het centrum van een grotendeels voltooid 28-appartementencomplex, dat zelf geen tofes arba-verblijfsvergunning heeft.

Plaatje hierboven: Bosnië en Herzegovina, Haj Amin al-Husseini, de moefti van Jeruzalem, schouwt een eenheid moslim Bosniërs in dienst van de nazi’s [beeldbron: Yad Vashem]

De reden dat de nieuwe wijk niet klaar is – en inderdaad niet op de markt is gebracht in de 10 jaar sinds het begin van de sloop en de bouw – is dat de ontwikkelaars een aanvraag hebben ingediend om de 5.2-dunam-site te herbestemmen om het aantal eenheden te verdubbelen tot 56, volgens Daniel Luria, een woordvoerder van Ateret Cohanim, die het huisvestingsproject steunt.

Luria was onduidelijk wanneer de herbestemmingsaanvraag, oorspronkelijk bedoeld om 70 appartementen te bouwen, zou worden goedgekeurd. Het historische huis in de kern van de site zal worden bewaard en opnieuw worden gebruikt voor gemeenschappelijke behoeften, waaronder een synagoge en misschien een kinderdagverblijf, zei hij. “Er is een prachtige poëtische gerechtigheid als je het huis van Hajj Amin al-Husseini ziet afbrokkelen,” merkte Luria op.

Hoewel al-Husseini het landhuis heeft gebouwd, heeft hij er nooit in gewoond. Na het uitbreken in 1936 van de Arabische opstand tegen de regering van het Britse mandaat, werd de moefti een voortvluchtige die ondergedoken leefde in de oude stad Haram ash-Sharif.

Toen de Britten hem in 1937 probeerden te arresteren, vluchtte hij uit Palestina en namen de Britten genoegen met het in beslag nemen van zijn eigendommen. De al-Husseini-clan bezat talrijke eigendommen in Jeruzalem, waaronder het Palace Hotel (tegenwoordig het Waldorf Astoria), het Orient House en het landhuis dat vervolgens werd omgevormd tot het Shepherd Hotel in Sheikh Jarrah op een stuk land dat bekend staat als Qasr al-Mufti, genoemd naar al-Husseini.

Een reactie achterlaten