Palestijnse terroristen in de Gazastrook hebben vrijdagavond in en zaterdagnacht meerdere salvo’s met ruim30 raketten op Israël afgevuurd, de ergste aanval van de strook in lange maanden, aldus een bericht in The Times of Israel.

De beschieting volgde na dagen van schermutselingen in Jeruzalem en in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, waarbij zowel Palestijnse en Israëlische burgers als Israëlische veiligheidskrachten betrokken waren. Er waren geen onmiddellijke meldingen van verwondingen of schade bij de aanslagen.

Rond 23.00 uur Vrijdag zei de IDF dat er drie raketten werden gelanceerd vanuit Gaza, waarbij het Iron Dome-systeem een ​​van de projectielen onderschepte. Twee andere raketten vielen in een open gebied en er waren geen meldingen van verwondingen of schade. Iron Dome is geprogrammeerd om niet te worden ingezet op raketten die naar verwachting niet-bevolkte gebieden zullen raken.

De IDF zei dat als reactie op de aanval een van zijn tanks op een Hamas-post in Gaza schoot. Toen, rond 2 uur ’s nachts, werden de raketsirenes opnieuw verschillende keren geactiveerd in gemeenschappen in de buurt van Gaza, met nog zeven schijnbare raketlanceringen.

Iron Dome zou drie van de raketten onderscheppen. Anderen vielen op open plekken. Sirenes werden opnieuw geactiveerd deze ochtend rond 3 uur ’s ochtends, 4 uur’ s ochtends en 5 uur ’s morgens met meer raketten die open gebieden troffen.

De raketsalvo’s kwamen na uren dat de terreurgroep Hamas die heerst over Gaza een reeks protesten in de Strook hield en opriep tot geweld tegen Israël in de nasleep van hevige schermutselingen op donderdag in Jeruzalem tussen politie, extremistische joodse activisten en Palestijnse demonstranten.

De senior Hamas-leider Mahmoud Zahar sprak de demonstranten toe en veroordeelde het besluit van enkele Arabische staten om de betrekkingen met Israël vorig jaar te normaliseren en haalde uit naar de Palestijnse Autoriteit in Judea & Samaria wegens voortzetting van de veiligheidscoördinatie met Israël.

Hamas-leider Mahmoud Zahar zei:

Na een lange reeks protesten en demonstraties zijn we tot de conclusie gekomen dat we zonder wapens ons land niet kunnen bevrijden, onze heilige plaatsen niet kunnen beschermen, onze mensen naar hun land kunnen terugbrengen of onze waardigheid kunnen behouden.

Afgelopen vrijdag is vanuit Gaza een enkele raket op Israël afgevuurd. Een ander werd de dag ervoor afgevuurd. Geen van beide raketten veroorzaakten verwondingen of schade, en de IDF raakte Hamas-doelen als reactie.

De aanvallen kwamen tijdens een algemene pauze in geweld vanuit de Gazastrook in de afgelopen maanden, te midden van een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas en terwijl Gaza worstelt met de coronavirus-pandemie.

Vorige maand werd er een raket afgevuurd op Beersjeba toen premier Benjamin Netanyahu een campagnestop maakte in de zuidelijke stad voorafgaand aan de verkiezingen van 23 maart.

Qassamraket stuikt neer in Sderot, Israël

Een reactie achterlaten