HRW: Gaza-groepen pleegden oorlogsmisdaden, doodden Palestijnen met mislukte lanceringen

Mensenrechtengroep Human Rights Watch (HRW) veroordeelt Hamas voor aanvallen op Israëlische burgergebieden tijdens het conflict van mei en bevestigt dat sommige raketten Gazanen hebben gedood toen ze tekortschoten in het noordelijke deel van de kustenclave.

Dodelijk raket- en mortiervuur ​​op Israëlische steden door Palestijnse terreurgroepen tijdens het conflict van mei in Gaza vormden oorlogsmisdaden, aldus Human Rights Watch donderdag.

De in New York gevestigde rechtengroep analyseerde aanvallen vanuit Gaza die de dood van 13 mensen in Israël tot gevolg hadden, waaronder een 5-jarige jongen en een 16-jarig meisje, en verwondingen aan tientallen anderen.

“Raketten die verkeerd werden afgevuurd of te kort neerkwamen, doodden of verwondden ook ‘een onbepaald aantal Palestijnen in Gaza”, zei de groep.

Van de meer dan 4.360 ongeleide raketten en mortiergranaten die tussen 10 en 21 mei op Israëlische bevolkingscentra werden afgevuurd, faalden er ongeveer 680 en vielen ze vroegtijdig neer in de Gazastrook, aldus de Israëlische strijdkrachten. Israël lanceerde in reactie op de raketaanvallen uitgebreide luchtaanvallen in de enclave, waarbij bijna 250 Palestijnen omkwamen, van wie de IDF zei dat er ongeveer 200 strijders waren. Human Rights Watch heeft Israël ook beschuldigd van oorlogsmisdaden in het conflict.

“Palestijnse gewapende groepen hebben tijdens de gevechten van mei op flagrante wijze het oorlogswettenverbod op willekeurige aanvallen geschonden door duizenden ongeleide raketten op Israëlische steden af ​​te vuren”, zegt Eric Goldstein, waarnemend directeur van HRW’s divisie Midden-Oosten en Noord-Afrika.

HRW zei dat het had vastgesteld dat op 10 mei in Jabaliya in de noordelijke Gazastrook zeven mensen omkwamen en vijftien gewonden bij ten minste één raket die door terreurgroepen werd gelanceerd.

De groep zei dat het zijn bevindingen baseerde op interviews met getuigen, bezoeken ter plaatse, een inspectie van raketresten en een beoordeling van videobeelden. “De raket, gelanceerd rond 18.00 uur landde op 10 mei in Martyr Saleh Dardona Street, ongeveer 20 meter van de Omari-moskee, in Jabayla.

Drie volwassenen en een kind die op dat moment op straat waren, zeiden dat ze een raket boven zich in de lucht zagen opstijgen en vervolgens op straat zagen vallen. Twee van de volwassenen zeiden dat ze de raket uit het noordwesten zagen komen. Een vierde persoon hoorde het geluid van een raket die werd gelanceerd en zag deze inslaan voor zijn winkel”, aldus HRW in haar rapport.

De dodelijke raket en vijf anderen werden gelanceerd vanuit een winkel- en woonwijk op een kilometer afstand, zeiden getuigen. Alle zes zouden hetzelfde gebied in het noorden van Gaza hebben getroffen. De granaatscherven van de raket werden onderzocht door HRW, die zei:

De overblijfselen geven aan dat de gebruikte wapens raketten waren die qua grootte en laadvermogen vergelijkbaar waren met ongeleide artillerieraketten van het Grad-type. De omvang en impact van de ontploffing en de fragmentatieschade aan muren in de buurt van het toneel waren consistent met de ontploffing van dit type munitie.

Hamas heeft geen informatie verstrekt over hoeveel raketten de grens met Israël niet bereikten, noch over hoeveel Palestijnse burgers daardoor werden geraakt. HRW zei dat er geen nauwkeurige onafhankelijke schattingen waren.

Het rapport kwam een ​​dag nadat de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA van de VN “het bestaan ​​en het mogelijke gebruik door Palestijnse gewapende groepen” van tunnels onder zijn scholen in Gaza veroordeelde en zei dat ze leerlingen en personeel “in gevaar brachten”.

Het agentschap heeft zijn verklaring afgegeven na een eis van de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan om de financiering van het agentschap te bevriezen nadat de openbare omroep Kan meldde dat Hamas VN-inspecteurs had geblokkeerd om een ​​tunnel in de buurt van een school die het exploiteert te inspecteren.

HRW heeft Israël eerder ook van oorlogsmisdaden beschuldigd, voor aanvallen waarbij burgers werden gedood. De IDF heeft gezegd dat het zich alleen richt op sites die worden gebruikt door terreurgroepen in Gaza.

In het rapport van donderdag citeerde de mensenrechtengroep verklaringen van de islamitische Hamas-heersers van Gaza en andere terreurgroepen die spervuur ​​​​van raketten op Tel Aviv en andere Israëlische steden aankondigden.

Na een dergelijke verklaring doodde granaatscherven een 63-jarige Israëlische vrouw ten zuiden van Tel Aviv. Aviv. Een andere raket doodde een vader en zijn tienerdochter in Lod, een stad op ongeveer 20 kilometer (12 mijl) van Tel Aviv.