Israëlische sprinkhanenverdelgers leiden Ethiopiërs op om hun gewassen te redden

Deskundigen van de Joodse staat brengen uitrusting en knowhow mee om Ethiopische boeren in staat te stellen hun velden te beschermen tegen dodelijke zwermen woestijnsprinkhanen.

Sommigen noemen het een plaag. Yoav Motro noemt het een oorlog.

De vijanden zijn de enorme legers van woestijnsprinkhanen die boerderijen en weilanden in negen Oost-Afrikaanse landen vernietigen. Alleen al in Ethiopië hebben de sprinkhanen sinds januari 3 miljoen hectare veroverd.

Motro, de specialist in gewervelde dieren en sprinkhanen voor het Israëlische Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling, voerde in 2013 een succesvolle strijd aan tegen deze gevleugelde wezens in Israël. Hij werkt nauw samen met regionale partners om ervoor te zorgen dat ze niet terugkeren.

Toen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties Israël benaderde voor financiële steun voor Ethiopië in de strijd tegen deze meest destructieve migrerende plagen ter wereld, vond Motro dat niet voldoende.

‘Ik zei:’ Ik heb een beter idee: hen helpen zichzelf te helpen. ‘ Dat kunnen we doen door de juiste apparatuur mee te nemen en ze te trainen om het te gebruiken, ”zei hij.

Een ‘hengel’

Zoals de uitdrukking luidt, zal het geven van een vis aan een man hem voor die dag voeren. Door hem te leren vissen, krijgt hij een leven lang te eten. Door hem een ​​hengel te geven, is het mogelijk.

Zo brachten Motro en drie zorgvuldig geselecteerde experts twee weken november door in Jigjiga (Jijiga) in de Somalische regio van Ethiopië.

De Israëli’s overhandigden de Ethiopiërs een ‘hengel’ – in de vorm van 27 bewakingsdrones, 100 gemotoriseerde rugsproeiers en persoonlijke training – waarmee de lokale bevolking de sprinkhanen in de toekomst zelf zou kunnen verslaan.

Het ministerie van Landbouw en MASHAV , het agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, betaalden de rekening voor de reis en de uitrusting. De Israëlische ambassade in Ethiopië coördineerde de missie met de lokale autoriteiten.

Teamlid Tomer Regev van Alta Innovation , een bedrijf voor precisielandbouw op basis van drones, trainde lokale ‘verkenners’ in dronesurveillance.

Tamir Ashual van het Ministerie van Landbouw leidde de opleiding van logistieke officieren. Yoav Muller van Muller Professional Pest Control leerde de nachtelijke spuitmethode die in Israël is ontwikkeld.

“Het is een nieuwe methode die is gebaseerd op wat we in 2013 hebben geleerd: de sprinkhanen ’s nachts aanvallen als ze slapen. Dat geeft ons een voorsprong,” zei Motro.

“Tomer leerde een groep scouts – meestal universiteitsstudenten omdat ze Engels moeten kunnen lezen – om de zwermen met behulp van drones te volgen naar de exacte locatie waar ze slapen,” zei Motro.

“Tamir leerde de mensen van het regionale bureau de logistiek om personeel en uitrusting naar het punt te brengen waarop de verkenners zeggen dat ze ’s nachts moeten spuiten,” vervolgde hij.

‘Yoav heeft de spuitmachines getraind. De meesten van hen waren boeren, en sommigen hadden nog nooit eerder iets met een motor bediend. Het was een enorme technologische sprong voorwaarts voor hen. “

Deze zelfvoorzienende boeren, voegt hij eraan toe, “eten wat ze verbouwen. Als ze geen gewassen hebben, hebben ze geen geld om er een te kopen en bevinden hun buren zich in dezelfde situatie. Ze stonden al op de rand van de hongerdood voor de sprinkhanen.”

Volgens de FAO kunnen 40 miljoen tot 80 miljoen sprinkhanen samenkomen in een enkele zwerm over een vierkante kilometer. In één dag kunnen ze gewassen consumeren die 35.000 mensen hadden kunnen voeden.

Volgens de Bijbel waarschuwde Mozes de Egyptische farao dat God zoveel sprinkhanen zal sturen dat ze ‘elke boom van het land zullen bedekken en alles eten wat er gegeten kan worden’. Elke keer dat de farao weigerde, werd er een nieuwe plaag over zijn koninkrijk toegebracht. Nu, van de tien plagen was de achtste die van sprinkhanen.

Een reactie achterlaten