Deze vrouwelijke artiest uit de gouden eeuw van het stripverhaal werd decennialang genegeerd

Net als de bekende superhelden in hun stripverhalen die ze bedachten, hadden de joodse makers van de personages vaak geheime identiteiten – in ieder geval verschillende namen.

Superman-makers Joe Shuster en Jerome Siegel gebruikten de pseudoniemen Joe Carter en Jerry Ess. Bob Kane, geboren Robert Kahn, creëerde Batman. Jack Kirby, het pseudoniem van Jacob Kurtzenberg, verzon Captain America.

Hoewel minder bekend, was de stripboekheldin Señorita Rio overdag Hollywood-sterretje Rita Farrar en ’s nachts een nazi-vechtende geheimagent. De kunstenares die in de jaren veertig Rio’s actievolle panelen tekende en ondertekende met L. Renee, leidde ook een soort dubbelleven.

“Iedereen nam aan dat ik een man was”, zei kunstenares Lily Renée Phillips over de fanmail die ze destijds ontving, die altijd was gericht aan ‘Mr. Renee’. Fans kenden noch het geslacht van Renée, noch haar ongelooflijke oorsprongsverhaal, dat wedijverde met de verhaallijn van Señorita Rio.

In de New Yorkse kantoren van Fiction House, de stripuitgeverij waar Renée werkte, was ze een smerige immigrant die zich opwerkte van het wissen van potloodstrepen tot het opstellen van haar eigen heldinnen. Buiten haar werk was ze een in Wenen geboren overlevende van de Holocaust die Oostenrijk ontvluchtte na de Anschluss in 1938, de nazi-annexatie van Oostenrijk.

Ze vluchtte met een kindertransport naar Engeland en herenigde zich in 1940 met haar ouders in New York om iets doen wat ze altijd had gedaan: tekenen. Die tekeningen zullen te zien zijn tijdens een tentoonstelling die donderdag opent in het Oostenrijkse Culturele Forum in New York.

“Three with a Pen” belicht drie Joodse tekenaars die in Wenen zijn opgegroeid en na 1938 in veiligheid zijn ontsnapt: Renée, Paul Peter Porges en Bil Spira. De tentoonstelling verscheen oorspronkelijk in het Joods Museum Wenen in 2019.

Renée’s pen- en inktschetsen zijn afgereisd naar de geboorteplaats waar ze op 17-jarige leeftijd vluchtte en zijn teruggekeerd naar haar adoptiehuis van meer dan 80 jaar, waar ze in mei haar 100ste verjaardag zal vieren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *