Uit krant Metro dd. 20 mei 2016
Heel wat mensen kunnen hun leven niet beteren en maken keer op keer dezelfde fout. Dat komt volgens wetenschappers omdat mensen er niet in slagen om het eigen onethisch gedrag te onthouden.
“We zijn geneigd om onze fouten minder helder te herinneren dan neutraal of goed gedrag”, schrijven de onderzoekers van de Princeton Universiteit en de Harvard Universiteit in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Ze doopten het fenomeen “onethisch geheugenverlies”.
Om hun theorie te testen, voerden de wetenschappers negen studies uit met meer dan 2.100 proefpersonen. Iedereen kreeg de opdracht om deel te nemen aan verschillende spellen. Achteraf bleek dat als mensen volgens de regels speelden, ze de situatie beter voor de geest konden halen dan als ze hadden vals gespeeld. Bovendien geloven de spelers dat hun manier van handelen beter is dan die van andere mensen.
De psychologen besluiten dat blunders met grote gevolgen mensen wel bijblijven, maar dat we de kleine uitschuivers minder gedetailleerd herinneren. Dit is volgens de wetenschapsknobbels te wijten aan het feit dat stommiteiten in tegenspraak zijn met het relatieve positieve zelfbeeld dat mensen van zichzelf hebben. Om zich minder schuldig te voelen, slaat ons brein de missers en nare ervaringen niet goed op, waardoor mensen vaak vervallen in hetzelfde oneerlijke gedrag.