Uit ‘Continent zonder grens’ – Theo Francken

In 2003 schreef de Amerikaanse psycholoog dr. Robert A. Glover de bestseller ‘No More Mr. Nice Guy: A Proven Plan for Getting What You want in Love, Sex, and Life.’
Glover beschrijft hierin een herkenbaar type man, namelijk de man die lijdt aan het ‘Nice Guy Syndrome’. Dergelijke mannen willen altijd vriendelijk lijken en zullen koste wat het kost conflicten willen vermijden. Dit type komt in onze hedendaagse westerse maatschappijen frequent voor en dat is niet toevallig. Mannen worden hier al vanaf de kindertijd geconditioneerd om te geloven dat maatschappelijk succes afhangt van de mogelijkheid om iedereen gelukkig te maken, en nooit problemen te veroorzaken. Dat klopt maar ten dele. De geconditioneerde aversie voor conflict zorgt er tegelijk voor dat veel mannen niet in conflict durven treden, ook niet als het gaat om het nastreven van wat ze echt willen, met frustratie en onderpresteren op professioneel en liefdesvlak tot gevolg. Dr. Glover probeert de ‘Nice Guy’ te helpen, door hem duidelijk te maken dat zijn eigen lijstje aan prioriteiten in het leven, zoals een leuke partner en een goedbetaalde baan, wel degelijk belangrijk zijn en ‘worth fighting for’, want harmonieus persoonlijk geluk kan slechts bereikt worden als die prioriteiten ingevuld zijn. Dat is niet alleen van belang voor de ‘Nice Guy’ zelf, maar voor de hele maatschappij. Om anderen gelukkig te maken moet je immers eerst zelf gelukkig zijn. Dr. Glover leert zijn patiënten en zijn miljoenen lezers daarom de man in zichzelf te herontdekken in plaats van hem te vrezen en te onderdrukken. No more mister nice guy.
Glovers Nice Guy Syndrome is een treffende karikatuur van het hedendaagse Europa. Ook de EU zelf lijdt aan het Nice Guy-syndroom.

Een reactie achterlaten