Amerikaans Joodse wetenschapper wint Nobelprijs voor Economie 2020
De Amerikaanse academici Paul Milgrom, die joods is, en Robert Wilson hebben maandag de Nobelprijs voor de economie 2020 gewonnen voor hun werk aan veilingen die kopers en verkopers over de hele wereld ten goede komen aan alles, van visquota tot landingsplaatsen voor vliegtuigen.
Een van de inzichten van de twee economen van Stanford University is een uitleg van hoe bieders de zogenaamde ‘winnaarsvloek’ van te veel betalen proberen te vermijden, en wat er gebeurt als bieders een beter begrip krijgen van het waarde-gevoel van hun rivalen.
“Veilingen zijn overal en beïnvloeden ons dagelijks leven. De winnaars van de Economische Wetenschappen, Paul Milgrom en Robert Wilson, hebben dit jaar de veilingtheorie verbeterd en nieuwe veilingformats bedacht, waar verkopers, kopers en belastingbetalers over de hele wereld van profiteren” tweette de officiële website van de Nobelprijs.
Milgrom en Wilson bedachten met name formaten om onderling gerelateerde items tegelijkertijd te verkopen. In 1994 gebruikten de Amerikaanse autoriteiten een van hun veilingontwerpen om radiofrequenties aan telecomoperatoren te verkopen, een beweging die sindsdien in andere landen is gekopieerd.
In een verklaring zei Stanford, die met Milgrom en Wilson nu 19 levende Nobelprijswinnaars telt, dat hun ontwerp wereldwijd was gebruikt om meer dan $ 100 miljard aan licenties toe te wijzen. Wilson toonde aan dat rationele bieders de neiging hebben om biedingen te plaatsen die lager zijn dan hun eigen beste schatting van wat hij de ‘gemeenschappelijke waarde’ noemde – dat wil zeggen, wanneer de waarde van een item voor iedereen gelijk wordt geacht – uit angst teveel te betalen.
Milgrom vulde dat aan met theorieën over ‘privéwaarden’, wanneer de waargenomen waarde van iets verschilt van bieder tot bieder. Hij toonde aan dat een veilingformaat de verkoper een hogere verwachte opbrengst oplevert wanneer bieders tijdens het biedproces meer te weten komen over elkaars geschatte waarden.
Milgrom, 72, vertelde Reuters dat Wilson, die aan de overkant van hem in Stanford, Californië woont, in de vroege ochtenduren bij hem aanklopte om hem te vertellen over hun gedeelde onderscheiding, aangezien zijn telefoon in de stille modus stond om hem te laten Slaap. Op de vraag of er iets in zijn onderzoek was dat van toepassing was op het helpen van bieders om de ‘vloek van de winnaar’ te vermijden, zei hij:
[Het] is vooral een kwestie van je ervan bewust zijn, weten hoe ze zich moeten aanpassen. … Je kunt er maar beter zeker van zijn dat er een reden is dat je een hogere waarde hebt toegekend dan andere bieders, zodat het niet alleen betekent dat je hebt overschat wat het ding waard is. Zelfs met alle gegevens die vandaag beschikbaar zijn, betalen bieders vaak voor onzekerheid. Als je bijvoorbeeld op een of ander traktaat op olie aan het bieden was en je weet niet hoeveel olie daar beneden zit. De gegevens zijn pas beschikbaar als je hebt geoefend of als je biedt op radiospectrum en je wilt de waarde ervan weten; Het hangt ervan af welke toekomstige vraag er zal zijn of wat er gaat gebeuren met toekomstige technologie. Daar moet je schattingen van maken die maar globaal worden geleid door de data. Als uw schattingen niet kloppen, bent u onderhevig aan de vloek van de winnaar.
De prijs voor economie, die in het verleden werd gewonnen door beroemdheden als Paul Krugman en Milton Friedman, was de finale van de zes prijzen in 2020, een jaar waarin de Nobels werden overschaduwd door de COVID-19-pandemie. Het traditionele galadiner in december is geannuleerd en andere delen van de vieringen worden digitaal gehouden om het risico van verspreiding van de infectie te voorkomen.