Het Franse dorp dat de Oostenrijkse man beschermde tegen de nazi’s, erft zijn fortuin

Eric Schwam van Oostenrijk, die op 25 december 2020 op 90-jarige leeftijd stierf, schonk een groot deel van zijn fortuin aan het Franse dorp Le Chambon-sur-Lignon, wiens inwoners een groot deel van zijn familie verborgen hielden tijdens de Tweede Wereldoorlog, volgens een AFP-rapport.

Het dorp, gelegen op een afgelegen bergplateau in Zuidoost-Frankrijk, is een protestantse gemeenschap die erom bekend stond anderen te verbergen en onderdak te bieden aan mensen in nood.

Identiteitskaart van Eric Schwam tijdens WOII

Schwam en zijn uitgebreide familie kwamen in 1943 naar het dorp en bleven daar tot 1950 gedurende de oorlog. Schwam studeerde later farmacologie en trouwde met een katholieke vrouw. Hij vraagt ​​dat het geld dat wordt verstrekt, wordt gebruikt voor educatieve doeleinden en voor jongereninitiatieven.

Ongeveer 2.500 Joden werden door het Franse dorp opgenomen en beschermd tijdens de oorlog, wier inwoners later door Yad Vashem in Israël werden geëerd als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Ook voor de Tweede Wereldoorlog stond Le Chambon-sur-Lignon bekend als toevluchtsoord voor religieuze en politieke vluchtelingen. In de 17e eeuw bood het onderdak aan de protestantse Hugenoten, die vervolgd werden in het katholieke Frankrijk. Tijdens de Franse Revolutie en de Spaanse Burgeroorlog vingen de inwoners van Le Chambon-sur-Lignon vluchtelingen op.

Le Chambon-sur-Lignon
Le Chambon is een dorpje in Zuid-Frankrijk waarvan de inwoners tussen 1941 en 1944 zo’n 3.000-5.000 Joden beschermden tegen de nazi’s. De reddingsactiviteiten die plaatsvonden in Le Chambon werden geïnitieerd en geleid door de pastoor van de stad, Andre Trocme, en zijn vrouw Magda (plaatje bovenaan).

Trocme moedigde zijn kiezers aan om joden die op de vlucht waren voor de nazi’s te helpen door hen in hun privéwoningen en boerderijen te verbergen. Andere joden kregen onderdak in kindertehuizen en openbare instellingen in Le Chambon. Sommigen werden over de grens naar Zwitserland gesmokkeld.

Vrijwilligers uit Le Chambon, zoals pastoor Edouard Theis, namen deze joden mee op gevaarlijke reizen door Franse steden en dorpen. Bij aankomst aan de Zwitserse grens droegen ze de joden over aan protestantse vrijwilligers aan de andere kant.

Een neef van Pastor Trocme genaamd Daniel Trocme was de directeur van een kindertehuis in Le Chambon. In die hoedanigheid heeft hij veel joodse kinderen gered. Hij werd echter in juni 1943 door de Duitsers ontdekt en naar het concentratiekamp Buchenwald gestuurd, waar hij omkwam.

Andre Trocme werd ook gearresteerd, maar hij werd vrijgelaten. Na de oorlog werden Andre Trocme, Daniel Trocme, Edouard Theis en 32 andere inwoners van Le Chambon door Yad Vashem aangewezen als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Gedenkplaat ter nagedachtenis aan de redding van de Joden
door Trocmé in Le Chambon-sur-Lignon

Een reactie achterlaten