Op 27 juni 1976 werd Air France-vlucht 139 gekaapt op weg naar Parijs, Frankrijk vanuit Tel Aviv, Israël. Wat volgde was de meest gewaagde – en succesvolle – reddingsmissie in de Israëlische geschiedenis: Operatie Entebbe.
Vertrekkend uit Tel Aviv, Israël met 248 passagiers en 12 bemanningsleden, klommen vier terroristen aan boord en kaapten vlucht AF139 tijdens een tankstop in Athene, Griekenland. De terroristen hebben de vlucht met geweld omgeleid naar Benghazi, Libië en vervolgens naar Entebbe, Oeganda, waar ze de Israëlische gijzelaars zouden scheiden van de rest, die naar Parijs, Frankrijk werden gevlogen.
De terroristen eisten 5 miljoen dollar losgeld en de vrijlating van 53 Palestijnse terroristen, van wie er 40 in Israëlische gevangenissen zaten. Als niet aan de eisen werd voldaan, zouden de terroristen de gijzelaars executeren.
Een groep van 100 elite IDF-soldaten, bestaande uit deskundige piloten, parachutisten en soldaten van de elite-commando-eenheid Sayeret Matkal, vertrokken ’s nachts naar Entebbe. De vier C-130-vliegtuigen, die 30-40% meer vervoerden dan de maximale capaciteit, waaronder twee Land Rovers en een Mercedes, vlogen op ongelooflijk lage hoogten om detectie door radar te voorkomen.
Bij het naderen van Entebbe, timden de soldaten de landing van het eerste vliegtuig op hetzelfde moment dat er een apart burgervliegtuig moest komen om detectie door radar te voorkomen. Bij de landing gebruikten de IDF-soldaten met succes de Land Rovers en Mercedes om de terroristen te misleiden door te geloven dat ze het beveiligingsdetail van president Amin waren en hun weg naar de terminal vonden.
Vlak voor het bereiken van de terminal zag een Oegandese terrorist de soldaten en begon te schieten op de IDF-soldaten. Tijdens een vuurgevecht doodden de IDF-troepen alle Oegandese terroristen die de burgers in de terminal gegijzeld hielden. Oegandees vuur heeft op tragische wijze drie gijzelaars gedood en luitenant-kolonel Jonathan Netanyahu, commandant van de elite-eenheid Sayeret Matkal.
Binnen 58 minuten na de landing in Entebbe zaten 102 van de gijzelaars in een vliegtuig naar Tel Aviv, Israël. Ter nagedachtenis aan luitenant-kolonel Jonathan Netanyahu, de oudere broer van de huidige premier Binyamin Netanyahu, is de operatie ook Operatie Jonathan genoemd.