Een boek van een joodse komiek over de collaboratie van Zweden met de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog staat centraal in een juridische strijd waarin Zweedse openbare aanklagers oproepen om het te vernietigen, maar dat de auteur ziet als niets minder dan een aanval op de democratie.

Ogenschijnlijk maken aanklagers bezwaar tegen de omslag van het boek, met het argument dat het beeld – een tijger met de Zweedse nationale kleuren blauw en geel – inbreuk maakt op het auteursrecht van een oorlogspropagandacampagne, die nu eigendom is van een museum.

De auteur, de Joodse stand-up comedian Aron Flam, die bekend staat om zijn voorliefde voor controversiële en zelfs taboe-onderwerpen, benadrukt dat zijn beeldgebruik satirisch is en daarom wordt beschermd door de vrijheid van meningsuiting.

De originele afbeelding is gemaakt door kunstenaar Bertil Almqvist en het copyright is momenteel eigendom van het Military Readiness Museum, dat Flam aangaf bij de politie. De cabaretier stelt echter dat het omslagbeeld van zijn boek, getiteld Det här är en svensk tiger (Dit is een Zweedse tijger), het dier laat zien met een swastika-armband en een nazi-groet en daarom als satire kan worden aangemerkt.

De heisa omtrent de controversiële boekomslag lijkt slechts een drogreden te zijn. Zweden wordt niet graag herinnerd aan zijn oorlogsverleden. De Zweden hebben lang de illusie van onschuld gekoesterd van vrij te zijn van nazi-gerelateerde schuld, maar thans, te midden van een reeks onthullingen, wordt het land langzaam geconfronteerd met een historische waarheid die helemaal niet zo fraai is.

De smet van Zweedse collaboratie met de nazi’s is dan ook in scherp contrast tot de idealistische houding van neutraliteit die werd aangenomen tijdens WOII. Sommige Zweden waren in feite nauw betrokken bij nazi-Duitsland en hun regering koos er bewust voor om een ​​dikke sluier over hun activiteiten te trekken toen de oorlog voorbij was.

De eerste twee oplagen van het boek zijn verkocht, maar de openbare aanklagers hebben de daaropvolgende oplage van 2.000 exemplaren in beslag genomen en willen ze, ongebruikelijk voor Zweden, vernietigen. Aanklagers zeiden in een verklaring dat ze de rechten van de auteursrechthebbende zouden moeten afwegen tegen de vrijheid van meningsuiting.


Een reactie achterlaten