IN MIDDEN-OOSTEN / DOOR: LUUK SMIT / 28 APR 2021 

Een recente foto van een Israelische soldaat die een Palestijnse vrouw met zijn schild beschermt tegen stenen gooiende relschoppers in Hebron heeft tot gepikeerde reacties geleid uit Ramallah. De foto, gemaakt door een Palestijnse fotograaf aangesloten bij AFP, lijkt niet te passen in het beeld dat Ramallah graag ziet en regelmatig zelf produceert. Er is zelfs een oproep om de licentie van de fotograaf af te nemen.

De betreffende foto, waarin een Israelische soldaat een Palestijnse vrouw beschermt tijdens de rellen in Hebon op 24 april 2021. (Bron: AFP / Hazem Bader)

Hazem Bader nam de foto tijdens rellen in Hebron, waar Palestijnse jongeren de Israelische soldaten te lijf gingen met onder andere stenen en flessen. Zij deden dit in navolging van de ongeregeldheden in Jeruzalem, waar jongeren met de politie in de clinch lagen. en de raketaanvallen vanuit Gaza. Gedurende de rellen in Hebron besloot een van de Israelische soldaten een Palestijnse vrouw op weg naar huis te beschermen tegen de relschoppers. Met zijn schild gaf hij haar bescherming tegen rondvliegende stenen en flessen.

Al snel kwamen er reacties van het Palestijnse Journalistensyndicaat, die furieus reageerde op deze foto en op de maker ervan. Zo werd Bader ervan beticht verraad te hebben gepleegd en dat hij “op misdadige wijze de bezetter had afgebeeld als engelen”. Een journalist uit Gaza, Saeed Al Taweel, riep tevens op tot een boycot van Bader, ook wil hij de licentie van hem afnemen. Vergelijkbare geluiden waren te horen bij het Palestijnse ministerie van Informatie en het mediabureau van de Palestijnse Autoriteit. Het lijkt erop dat zij censuur prefereren over de vrijheid van pers. Het is dan ook geen verrassing dat de PA op de jaarlijkse persvrijheid-ranglijst van Reporters without Borders op een schamele 132e plaats staat. Ter vergelijking: Israel staat 86e en Nederland 6e.

Vanuit Israel kwamen er al snel reacties op de foto en op de acties van de PA daarop. Zo stelde Avichai Adraee, de Arabische woordvoerder van de IDF, op Facebook dat de foto “een helder beeld gaf van de werkelijke situatie en werkwijze van de Israelische soldaten op de Westelijke Jordaanoever”. Hij veroordeelde degenen die de fotograaf aanvielen op het feit dat hij de foto maakte. Ook beschuldigt hij de PA ervan dat zij liever de waarheid verdraaien om zo hun eigen falen te maskeren.

Een reactie achterlaten