Saoedi-Arabië geeft 69 leden Hamas gevangenisstraffen

IN MIDDEN-OOSTEN / DOOR: LUUK SMIT / 9 AUG 2021 HAMAS SAOEDI-ARABIE TERRORISME

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft 69 leden van terreurorganisatie Hamas in het land veroordeeld tot gevangenisstraffen. De leden, van zowel Palestijnse als Jordaanse afkomst, kregen die straf opgelegd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en het werven van fondsen voor terreur.

Hamas ‘geschokt’ door vonnis

De leden van Hamas werden drie jaar terug opgepakt en zaten sindsdien vast in afwachting van het proces. Na de veroordeling wees Hamas de argumentatie van de Saoedische rechtbank af, en stelde zij dat de veroordeelden niet schuldig waren. Volgens Hamas waren zij alleen maar actief voor de Palestijnse zaak, zonder dat zij Saoedi-Arabië in gevaar zouden brengen. Tevens riep zij op om de leden vrij te laten, om zo een “menselijke ramp” te voorkomen.

De belangrijkste vertegenwoordiger van Hamas in Saoedi-Arabië, de 80-jarige Dr. Muhammad al-Khudari, kreeg een celstraf van 15 jaar. Enkele andere leden kregen gevangenisstraffen van drie tot eenentwintig jaar.

Saoedi-Arabië en de Moslimbroeders

De veroordeling van deze Hamas-leden komt niet als een enorme verrassing gezien de geopolitieke situatie in de Arabische en islamitische wereld momenteel. Naast de strijd tussen sjiieten en soennieten is er tevens een strijd binnen de soennitische wereld. Daar vechten namelijk de oude autocratieën met de Moslimbroeders om de macht.

De strijd tussen beide kwam met name na de Arabische Lente aan het licht, toen de Moslimbroederschap in Egypte via Mohamed Morsi het presidentschap in handen kregen. Maar al snel sloeg het establishment terug met een staatsgreep. Al snel daarna verbood Egypte bij decreet van de nieuwe president Sisi de Moslimbroederschap. In de meeste Arabische landen krijgt zij geen voeten aan de grond, behalve in Qatar.

De banden van Qatar met de Moslimbroederschap leidde ook tot de diplomatieke isolatie van de Golfstaat tussen 2017 en 2021, waarbij de Saoedi-Arabië de enige landsgrens sloot en zelfs overwoog Qatar af te snijden middels een kanaal. De rol van de Moslimbroeders in Turkije zorgt ook voor veel spanningen tussen Ankara en Cairo, met name op het gebied van Libië, waar zij elkaar via lokale machten bestrijden.

De Moslimbroeders kennen een revolutionaire islamistische ideologie en bedreigen daarmee direct de macht van het establishment: de monarchieën en autocraten in landen als Saoedi-Arabië, de VAE en Egypte. Het is dan ook geen verrassing dat er tegenwoordig hard wordt opgetreden tegen de organisatie in verschillende Arabische landen.

Hamas is ontstaan in 1987 als een onderdeel van de Moslimbroederschap, maar ging al gauw haar eigen weg op. Alsnog zijn de ideologische banden tussen de groeperingen nog steeds zichtbaar. Zo willen beide organisaties een samenleving opbouwen gestoeld op de islam en kennen zij allebei een breed liefdadigheidsnetwerk, waarmee ze steun vergaren bij de lokale bevolking. Zij keren zich in tegenstelling tot Soennitische landen als Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië fel tegen samenwerking en toenadering met Amerika en Israel. De oorsprong van Hamas in de Moslimbroederschap speelt de terreurorganisatie nu parten in Saoedi-Arabië.