Gaza-bombardementen waarover je niets vernam omdat ze niet pasten in het anti-Israël verhaal van de reguliere media

Vrijdag, 6 augustus 2021. Islamisten voerden een bomaanslag uit op het vakantiedorp Bianco Beach Resort in de Gazastrook

Op vrijdagavond deed een explosie het Bianco Beach Resort in Gaza schudden – een luxe resort dat pas een maand geleden zijn deuren opende.

Hoewel Palestijnse bronnen geen slachtoffers meldden, beschadigde de krachtige explosie de buitenmuur van het resort, waardoor delen ervan instortten.

No Jews No News

De kans is groot dat je dit verhaal niet hebt gelezen, omdat — op het moment van publicatie van dit artikel — slechts één journalist een rapport over de aanval had ingediend bij een groot mediakanaal: Khaled Abu Toameh van The Jerusalem Post. Inderdaad, de Verenigde Naties hebben geen onderzoek gelanceerd en Human Rights Watch was nergens te vinden.

De simpele reden voor deze stilte is dat Israël er niet bij betrokken was.

Palestijnse terroristen – naar verluidt met banden met door de Islamitische Staat geïnspireerde groepen – plaatsten de bom in Bianco Beach Resort nadat de locatie weigerde toe te geven aan eisen om een ​​concert met gemengd geslacht te annuleren.

Volgens het in Gaza gevestigde  Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) – dat, moet worden gezegd, een leidende speler is in de wereldwijde oorlogscampagne die wordt gevoerd tegen Israël:

De heer Suhail al-Saqqa, de eigenaar van het resort, verklaarde dat een persoon op woensdag 4 augustus 2021 om ongeveer 19:30 uur bij het resort was aangekomen; hij identificeerde zich en eiste dat de medewerkers een feest voor donderdag 5 augustus annuleren. […]

Opgemerkt moet worden dat een aantal social media-activisten kort na de aankondiging van het geplande feest een opruiingscampagne tegen het resort begonnen […]

Onder de activisten van sociale media was de persoon die het resort bezocht en eiste dat de administratie het evenement annuleerde. Bovendien plaatste dezelfde persoon op sociale media nadat de explosie plaatsvond, waarin hij verklaarde dat hij waarschuwde voor het houden van het feest.

Het PCHR waarschuwde dat ook andere partijen het doelwit zouden kunnen zijn, wat “terreur onder onschuldige burgers” zou veroorzaken en de economische groei zou schaden, wat uiteindelijk zou leiden tot het verlies van banen.

Ondertussen veroordeelde ook de Palestijnse Vereniging van Restaurants, Hotels en Toerismediensten  de bomaanslag en noemde het ‘immoreel’.

Bianco Beach Resort bestaat uit verschillende villa’s met privézwembaden, hotelsuites, een restaurant en meer. Een promotievideo op de Facebook-pagina toont gasten die genieten van overdadige maaltijden en spelen op het strand.

De opening van het luxueuze resort benadrukte de grote ongelijkheid in de Gazastrook – waar tussen de 600 en 1200 miljonairs een comfortabel leven leiden, terwijl gewone burgers lijden onder het bewind van Hamas.

Grote media haalden herhaaldelijk het PCHR aan toen het Israël beschuldigde van oorlogsmisdaden tijdens het 11-daagse conflict in mei, geïnitieerd door terroristen in Gaza (zie bijvoorbeeld hierhier en hier).

Wanneer Palestijnse extremisten echter verantwoordelijk zijn voor het terroriseren van burgers in de kustenclave, zijn publicaties als The New York Times, Associated Press en The Irish Times plotseling niet geneigd om de uitspraken van de PCHR te publiceren.

Deze “black-out” doet denken aan een recent soortgelijk incident. Op 24 juli 2021 riepen Palestijnen in de Gazastrook Hamas en andere gewapende groepen op om te stoppen met het opslaan van wapens in woonwijken. De zeldzame interne verontwaardiging volgde op een grote explosie op de Al-Zawiya-markt in Gaza-Stad, waarbij één persoon om het leven kwam en 14 anderen gewond raakten.

Hoewel verschillende media snel berichtten over de ontploffing zelf (zie hierhier en hier ), kozen ze er vervolgens voor om het nieuws over de betrokkenheid van een lokale terreurgroep te negeren – zelfs nadat de Palestijnse Islamitische Jihad expliciet de verantwoordelijkheid had aanvaard  voor wat het een “tragische gebeurtenis.”

Terwijl Israëli’s en vredezoekende Palestijnen allemaal het slachtoffer zijn van het extremisme dat door terreurgroepen wordt omarmd, is het glashelder dat de media alleen geïnteresseerd zijn als er een prisma is waardoor ze de Joodse staat de schuld kunnen geven.