Shalom Nagar, die Eichmann heeft opgehangen, naar exclusief bejaardentehuis in Jeruzalem

Op een dag dat de wereld stilstond om degenen te eren die door de nazi’s zijn omgekomen, rust een man die heeft geholpen bij het berechten van een van de meest beruchte functionarissen van het regime, rustiger.

In de afgelopen weken hebben vrienden van de thans 84-jarige Shalom Nagar – genaamd ‘de beul van Eichmann’ (Eichmann’s Hangman) en een van de laatste levende banden met de gevangenneming van de nazi-leider door Israël – geld ingezameld voor zijn overplaatsing naar een hypermodern huis voor bejaarden in de buurt. Tel Aviv.

Nagar, die thuis woonde en in slechte gezondheid verkeerde tijdens de pandemie, is een Jemenitische joodse immigrant naar Israël en voormalig rituele slager, die als gevangenisbewaker diende voor Adolf Eichmann.

De aanhouding van de nazi in 1960 door de Israëlische spionagedienst was een staatsgreep voor de jonge Joodse staat en diende als een soort straf, minder dan twintig jaar na de Holocaust.

Na een proces met veel publiciteit in Jeruzalem en een veroordeling wegens oorlogsmisdaden, werd Eichmann opgehangen door Shalom Nagar. Hij vertelde later over de ophanging van Eichmann op 31 mei 1962 in de gevangenis van Ramla, nabij Tel Aviv:

Als ik de kamer binnenkom waar de ophanging zal plaatsvinden, is Adolf Eichmann er al, vergezeld van zijn advocaat en een protestantse pastoor. Hij werd getrakteerd op een glas Karmelwijn, zijn testament. We halen het touw om zijn nek, maar hij weigert de blinddoek. Hij draagt slippers aan zijn voeten. Iedereen gaat naar buiten en ik ben nu alleen met hem. Hij is erg kalm en we wisselen geen woord. Twee minuten voor middernacht trek ik, volgens de instructies, aan de hendel die de galg bedient: een luik gaat onder zijn voeten open en de “technicus” van de Endlösung valt 10 meter naar beneden. Het is voorbij. Ik handelde als een automaat, zonder vreugde maar zonder genade.  Ik heb het goddelijke gebod vervuld om Amalek, de eeuwige vijand van het Joodse volk, te elimineren.

De recente poging om Nagars leefsituatie te verbeteren begon toen Avner Avraham, een Mossad-expert en voormalig agent die museumexposities over de Eichmann-operatie heeft gemaakt, in december 2020 hoorde van zijn verslechterende toestand. “Het verhaal van de Holocaust en het verhaal van Operatie Finale is heel, heel dicht bij mij,” vertelde Avraham aan The Algemeiner. ‘De meeste overlevenden van de Holocaust kunnen niet praten, de meesten van hen zijn niet meer bij ons.”

Avraham belde Gabriel Erem – die zichzelf een ‘serieel ondernemer en actieve filantroop, met een diepe passie voor Tikkun Olam’ noemt – die vervolgens de leiding had over een inzamelingsactie met mede-afstammelingen van overlevenden van de Holocaust. Op 10 januari had hun campagne Nagar, met de zegen van zijn familie, naar een bejaardentehuis gebracht.

Erem, die 98 procent van zijn familie verloor in de Holocaust, was een jonge jongen toen hij de aankondiging van de gevangenneming van Eichmann via de radio hoorde. Hij herinnerde zich dat zijn moeder – een overlevende van Auschwitz – met tranen en woede reageerde op de arrestatie van de man die het ‘Final Solution’ -beleid ontwierp.

“Ik ben blij met de wetenschap, op het moment dat ik dit schrijf, dat Shalom Nagar geniet van het comfort en de veiligheid van een eersteklas bejaardentehuis onder de hoede van topdokters en verpleegsters”, zei Erem. “Hij neemt deel aan de dagelijkse gebedsdiensten en is erg blij.”

“Ik heb Shalom Nagar kunnen helpen bij het vinden van een comfortabel, veilig en goed bemand bejaardentehuis in Jeruzalem, dat zal altijd iets zijn waar ik me goed bij voel”, zei Erem. “Ik deed dit in naam van de miljoenen martelaren – en mijn vele familieleden onder hen. Ik weet zeker dat mijn ouders trots op me zouden zijn.”

Zestig jaar lang heeft de arrestatie en executie van Eichmann op dezelfde manier anderen ontroerd die verband houden met de tragedies van de Holocaust. Zijn gevangenneming in Argentinië door de Mossad boeide de wereld, en het daaropvolgende proces op televisie werd een verenigende gebeurtenis voor de Joodse staat.

In een toespraak tot The Algemeiner op de Internationale Dag van de Herdenking van de Holocaust, zei Avraham dat het navertellen van Nagars acties en van Israëls triomf in de Eichmann-operatie een essentieel onderdeel is van het bewaren van de herinnering aan de Shoah. “We moeten zoeken naar de toekomst, wanneer de overlevenden het niet meer kunnen – we moeten creatieve manieren vinden om over het Holocaustverhaal te praten,” zei hij.

Plaatje hierboven: Ook voor kampcommandant van Auschwitz-Birkenau, SS-Obersturmbannführer Rudolf Höss, werd het beruchte vernietigingskamp Auschwitz zijn persoonlijk eindstation. Hij werd namelijk op 16 april 1947 in “zijn kamp” Auschwitz opgehangen, kort nadat hij door een Poolse rechtbank in Warschau ter dood veroordeeld werd. De galg van Höss is nog altijd zichtbaar in Auschwitz I, het basiskamp (Stammlager) van het kampencomplex.

Een reactie achterlaten