Op 29 november 1947 werd in de VN de 2-statenoplossing aangenomen, arabieren stemden tegen

Plaatje hierboven: New York, 29 november 1947: stemming binnen de Verenigde Naties over het Verdeelplan (Res. 181) van het Britse Mandaat Palestina in een Joodse en een Arabische staat, de zogeheten 2-statenoplossing maar… verworpen door de Arabische landen

Het was de woensdag voor Thanksgiving van 1947 toen Abba Eban en een delegatie van het Joodse Agentschap deelnamen aan een belangrijke samenkomst van de Verenigde Naties. Uit een voorlopige stemming bleek dat de zionisten niet genoeg steun kregen voor het Verdeelplan, de beruchte VN-Resolutie 181.

Rodriguez Fabraget, de VN-afgevaardigde voor Uruguay, stond vriendelijk Abba Eban’s verzoek om te mogen filibusteren waardoor hij met succes de stemming wist uit te stellen tot nà Thanksgiving. Ze hoopten dat met deze korte verlenging genoeg tijd werd gevonden om de vereiste tweederde meerderheid te vinden die de oprichting van een Joodse staat zou goedkeuren. Het waren spannende momenten voor Israël in die dagen.

Plaatje hierboven: Krantenkop van 29 november 1947 in The Jerusalem Post, die zich tot 1950 The Palestine Post heette omdat ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina, zowel Joden, Christenen als Arabieren allemaal ‘Palestijnen’ werden genoemd [bron: Wiki]

Op 29 november 1947, toen de dag van de stemming kwam, luisterden Joden over de hele wereld bezorgd naar wat komen zou. Binnen enkele ogenblikken zou er een einde komen aan 20 eeuwen van Joodse dakloosheid en ontworteling.

Amper een half jaar later zal Israël op 14 mei 1948 de onafhankelijkheid uitroepen. Reeds de volgende dag werd de kersverse Joodse staat aangevallen door de Arabische legers en met vernietiging bedreigt. Met een bijzondere krachtinspanning slaagde IsaReal zijn aanvallers van zich weg te duwen en werd in april 1949 een broos bestand bereikt.

De volgende videoclip werd geproduceerd door onze vrienden van Toldot Yisrael die videobeelden maken van getuigenissen uit de eerste hand van mannen en vrouwen die geholpen hebben bij de stichting van de Joodse staat van Israël.

November 29, 1947: The Story of a Votehttps://www.youtube.com/embed/QrIjzUK0FKg?version=3&rel=0&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=nl&autohide=2&wmode=transparent

Een reactie achterlaten