Terreuraanslag gepleegd in de Oude Stad van Jeruzalem: 1 soldaat gedood en 3 gewonden

Eliyahu David Kay

Bijgewerkt: 21 november 2021: 16u27

Deze zondagochtend omstreeks 9.00 uur (lokale tijd) was er een terreuraanslag in de Oude Stad van Jeruzalem. De aanslag vond plaats in de moslimwijk, maar in de buurt van de Kotel (Westelijke Muur).

Het Hadassah-ziekenhuis maakte even na 10.00 uur bekend dat een van de voor behandeling gebrachte slachtoffers, een 26-jarige Israëlische soldaat, aan zijn verwondingen is overleden.

De soldaat was de Zuid-Afrikaanse immigrant Eliyahu David Kay OBM die verloofd was en op het punt stond te huwen en deze ochtend werd vermoord door een terrorist van Hamas.

Kay was een medewerker van de Western Wall Heritage Foundation en werkte als gids in de oude stad. Hij werd geboren in Johannesburg en had gestudeerd aan het Rabbinical College of Australia en Nieuw-Zeeland.

Volgens de politie raakten meerdere Israëli’s gewond bij een schiet-/steekaanval en werd één terrorist geneutraliseerd en is nu dood. Bij de aanval werden zowel een mes als een Carlo (geïmproviseerd automatisch) pistool gebruikt.

Medisch personeel behandelde twee mannen van in de dertig. Eén is in kritieke toestand, wordt gereanimeerd en wordt vervoerd naar het Sharei Tzedek Medical Center, de tweede gewonde is in matige tot ernstige toestand, maar bij bewustzijn en wordt overgebracht naar het Hadassah Mt. Scopus Hospital. Twee extra mensen raakten lichtgewond.

Dokter Aryeh Jaffe, een vrijwilliger bij United Hatzalah, die een van de eerste hulpverleners ter plaatse was, vertelde:

“We behandelen een persoon die ernstig gewond was en een andere die in matige toestand en bij bewustzijn is, samen met twee anderen die lichte verwondingen opliepen. We hebben de gewonden ter plaatse behandeld, inclusief het reanimeren van de gewonde die in kritieke toestand verkeert. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht terwijl hij nog moest reanimeren.”

Dit is de tweede terreuraanslag in de Oude Stad in minder dan een week. Vorige week werden een politieagent en een politieagente neergestoken door een terrorist. De terrorist werd neergeschoten door de Rosh Yeshiva van Ateret Cohanim.

De dader van deze ochtend is Fadi Abu Shkhaydam, een 42-jarige leraar en inwoner van het Shu’afat vluchtelingenkamp in Jeruzalem, die bij de politie bekend stond als lid van de politieke vleugel van Hamas, maar niet beschouwd werd als een terreurdreiging.

Een foto waarop de moordenaar Fadi Abu Shkhaydam is te zien is op het moment van de schietoperatie in Jeruzalem, waarbij een Israëlische soldaat om het leven komt en 3 anderen gewond raken