Vergeet de 5 zintuigen. Liviu Babitz is meer.
De nieuwe Audi A8, A7 en nu ook de gloednieuwe A6 Berline kenmerken zich door een ongekend niveau van intelligentie en slimme zintuigen. Maar wat betekent de technologische revolutie in artificiële intelligentie en sensoren voor de mens? We vroegen het aan Liviu Babitz, een Israëlische cyborg die al een zesde zintuig in zijn lichaam liet bouwen.
‘We kunnen een paar honderdduizend jaar menselijke evolutie overslaan, en we moeten dat ook doen’, zegt Liviu Babitz. Met Cyborg Nest richtte hij ’s werelds eerste bedrijf op dat mensen extra zintuigen geeft. Een interview.
‘Ik geloof dat onze lichamen op termijn veel data rechtstreeks zullen binnenkrijgen, zonder dat we daar de hele tijd bewust om moeten vragen door er met onze ogen naar te kijken.’ Aan het woord is Liviu Babitz, medeoprichter van Cyborg Nest. Dat is het eerste bedrijf ter wereld dat mensen de kans geeft om hun waarneming van de realiteit te verruimen door met technologie nieuwe zintuigen toe te voegen aan hun lichaam en leven.
Die kennis dankt hij aan The North Sense, een implantaat op zijn borst dat verbonden is met het magnetisch veld van de aarde. Door vibraties weet hij altijd waar het noorden ligt.
Cyborg Nest ontwikkelt op dit ogenblik nog andere zintuigen, maar daar wil Babitz voorlopig niet veel over kwijt. ‘Technologie is in mijn leven iets geworden om dingen mee te veranderen’, zegt hij.
The North Sense is bevestigd aan uw borstkas. Voor andere zintuigen moeten er draden in de hersenen gestopt worden. Dat is toch een ongemakkelijke gedachte.
‘Het zal sneller gebeuren dan mensen denken. Ik zie daar geen problemen in. We moeten ons aanpassen aan veranderingen. We hebben onze systemen, zoals auto- en luchtverkeer, aan nieuwe situaties aangepast. Dat moet ook voor ons gelden.’
Het upgraden van een lichaam klinkt drastisch.
Is dat omdat we het – nog – niet gewoon zijn?
‘We zijn het wél gewoon, alleen niet als het om technologie gaat. Kijk naar het succes van cosmetische en plastische chirurgie. Dat toont aan dat we er geen probleem mee hebben om ons lichaam aan te passen. Maar bij biohacking is het doel niet langer esthetisch, maar ingegeven door cognitieve en neurale voordelen.’
Rijzen er geen privacyvragen? Met Google Glass wist je dat iemand je ongewenst aan het filmen was. Creëren verbeterde of extra zintuigen nieuwe bezwaren?
‘Onze definitie van privacy zal drastisch veranderen. Het zal nog altijd belangrijk zijn, maar we zullen dat begrip anders invullen. Ik zie mensen die het cameraatje op hun telefoon en pc afplakken omdat ze bang zijn dat anderen hen zo in de gaten houden. Zelf heb ik er geen enkel probleem mee als mensen de hele dag kunnen zien waar ik mee bezig ben.
Technologie kan ook gebruikt worden om een politiestaat in stand te houden.
Hoe denkt u daarover als voormalige COO van een mensenrechtenorganisatie?
‘De grote vraag is wat er met al die data gebeurt, wie ze kan gebruiken en op welke manier. Er zijn altijd pijnpunten, maar ik ben een positieve mens. Elke grote ontwikkeling in de geschiedenis had negatieve aspecten, maar aan het eind van de rit stonden die nadelen altijd in de schaduw van de voordelen. We leven vandaag in de beste wereld, en die van morgen zal nog beter zijn.’
Waar staan we binnen twintig jaar?
‘Die twee decennia zullen in elk geval spannender zijn dan we ons nu kunnen inbeelden. Over twintig jaar is mijn zoon 26 jaar. Hij zal meer zintuigen hebben dan ik, meer weten dan wat de hele mensheid in de 20ste eeuw wist en een trip naar de maan plannen met zijn vrienden voor Nieuwjaar.’, besluit Babitz.