Artikel uit Brabosh – Een ander Israëlisch geluid – 27 oktober 2019

Koerden hebben meer gemeen met Joden dan ik ooit had gedacht voordat ik vorige week in Noord-Irak aankwam om vluchtelingen te interviewen die Turkse agressie ontvluchtten.

Koerden zijn een etnische groep die beweert te bestaan ​​sinds de bijbelse tijden. Ze hebben een duidelijk besef van hun thuisland en hun loyaliteit aan hun volk gaat veel verder dan voorbijgaande veranderingen in grenzen, taal en religie. Koerden hebben in een vervormde vorm van diaspora geleefd sinds externe machten de landen waar ze eeuwenlang lagen, op elkaar plaatsten. Ze zijn een volk dat worstelt om te overleven op de plek waar ze al eeuwen leven. Klinkt bekend?

Er zijn vandaag 30 miljoen Koerden in de wereld, ongeveer twee keer zoveel als er Joden zijn. In 1916 werd een geheim plan om het Midden-Oosten op te splitsen, bekend als het Sykes-Picot-Akkoord van mei 1916 tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, uitgevoerd, waarvoor we met z’n allen nog steeds de hoge prijs betalen.

De Koerden, die destijds geen natie hadden, constateerden dat als gevolg van het Frans-Brits akkoord het grondgebied waar ze eeuwenlang hadden geleefd was toegewezen aan Turkije, Syrië, Irak en Iran. Vandaar dat de Koerden geen staat hebben, hoewel ze een bergachtig grensgebied bezetten met delen van Iran, Irak, Syrië en Turkije, dat vaak Koerdistan wordt genoemd:

Sinds hun vervreemding door de oplegging van de nieuwe landen, hebben de Koerden moeten navigeren door de rivaliteit en oorlogen van de landen waarin ze leven met behoud van hun identiteit. Koerden die in het noordelijke deel van Syrië wonen, worden geconfronteerd met een nieuw gevaar wanneer Turkije zijn positie daar consolideert door zijn overeenkomst met Rusland.

We weten uit de studie van niet alleen de Holocaust, maar ook de 20ste-eeuwse genociden die gericht waren jegens Armeniërs, Tutsi Rwandezen, Bosnische moslims en inheemse Guatemalanen, dat onder de dekking van militaire doelen, achter de schermen grote machten dit gebruiken om meer sinistere doelen uit te voeren.

De term ‘etnische zuivering’ is gebruikt om de doelen van Turkije te beschrijven, maar dit is een eufemisme waardoor de verwijdering van burgers smakelijker lijkt. De nazi’s gebruikten hun eigen etnische zuiverende eufemisme ‘Judenrein’ – ontdaan van Joden – om hun genocidale moord voor het zicht te verbergen.

“Etnische zuivering” is geen doel op zich, het is een middel om het leven van een gemeenschap op een bepaalde plaats te beëindigen. Dodelijke, gewelddadige of geweldloze etnische zuivering wordt gemotiveerd door etnische haat en is in strijd met vele internationale conventies en wetten.

In situaties zoals die in Noord-Syrië, terwijl de crisis zich uitbreidt, worden de stemmen van de slachtoffers steeds meer tot zwijgen gebracht. Persagentschappen zijn geïnteresseerd in de politiek, de slachtoffers, het aantal personen. Maar slachtoffers die meer weten over wat er gebeurt dan wie dan ook, hebben de neiging om het zwijgen te worden opgelegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog besteden de media verbazingwekkend weinig aandacht aan de Holocaust. Toen de wreedheden werden bekend gemaakt, werd het nieuws hierover vaak gebagatelliseerd. Overweeg deze krantenkop – ontdekt in een recent project van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum – in de editie van 25 november 1942 van The Los Angeles Times: “De helft van de Joden in Europa is dood.” Nieuws op de voorpagina? Raad nogmaals. Het stond op pagina twee. Of dit stuk in het New York Daily News dezelfde maand: “Joden verklaren 5.000.000 geconfronteerd met een nazi-dood“, afgedrukt op pagina… 45!

De Joden die vervolgd werden, waren zich scherp bewust van deze nonchalance. Dit is de reden waarom Joden in het getto van Warschau koortsachtig hun verhaal documenteerden, zoals afgebeeld in het meest recente docudrama van Roberta Grossman, “Wie zal onze geschiedenis schrijven?” Ze wisten dat als ze hun verhaal niet vertelden, wie zou het anders doen?

Trailer: ‘Who will write our history?‘ by Roberta Grossman

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hynsWV3lIuE?version=3&rel=1&fs=1&autohide=2&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent]

Ik ben momenteel in Noord-Irak om te onderzoeken waarom vluchtelingen die de grens oversteken naar Zuid-Koerdistan besloten hun huizen te verlaten. Het lijkt misschien vanzelfsprekend omdat ze onder een hagel van Turkse granaten hebben geleefd. Het is echter duidelijk dat de enige reden dat Turkije helemaal in Syrië is, is om de Koerden te verplaatsen.

Net als alle andere gevaarlijke regimes geven ze de slachtoffers de schuld en bestempelen ze Koerdische separatistische milities als terroristen, wat geen reden is om in ruil daarvoor de hele bevolking te terroriseren.

De vluchtelingen die ik tot nu toe heb ontmoet, bevestigen mijn vermoeden dat er twee verschillende redenen zijn voor hun gehaaste vertrek uit Noord-Syrië. De eerste is de onmiddellijke doodsbedreiging door de militaire operatie. De tweede is een visceraal begrip op langere termijn dat ze niet kunnen overleven in een regio die bezet is door machten die ze daar niet willen hebben.

Als ze het gevoel hebben dat hun gemeenschap in gevaar is, dan is dat waarschijnlijk omdat ze de dreiging meer begrijpen dan wij. Net als Joden die in 1933 Duitsland ontvluchtten, voordat het te laat was, besloten de families waar ik het over had niet te wachten om erachter te komen hoe dodelijk Turkije, Rusland en Syrië zullen zijn. Ze weten dat het nog lang niet voorbij is.

Koerden in Zuid-Koerdistan hebben een regionale regering in Noord-Irak, waar ze, in tegenstelling tot veel andere landen in het Midden-Oosten, geloven in een multiculturele samenleving. Ze hebben onlangs hun ministerie van moslimzaken omgedoopt tot het ministerie van religieuze zaken om ervoor te zorgen dat alle religieuze tradities vertegenwoordigd zijn. Er zijn christelijke Koerden, Zoroastrische Koerden, zelfs een handvol Joodse Koerden (die nu in Israël wonen).

Zoals Joden in het verleden die niet-Joden nodig hadden om zich uit te spreken voor gerechtigheid, hebben Koerden vocale advocaten nodig die de dreiging begrijpen waarmee ze nu worden geconfronteerd.


Een reactie achterlaten