Uittreksel uit interview (in BDW) met Zahava Seewald – conservator Joods Museum in Brussel.

“Anti-semitisme heeft eeuwenlang bestaan in Europa, en dat zal ook zo blijven. Het zat vervat in het Christendom, en overleeft nu in de moslimwereld, en bij politiek links. Men maakt er weer één grote hutsepot van. Ook onbewust.”

“Onze media zijn ook ongelooflijk links en pro-Palestijns. De onvrede daarover wordt door vele Joden gedeeld. Altijd is de kritiek eenzijdig op Israël gericht. Nu zie ik mezelf ook als politiek links, maar met de nodige nuance. Kijk naar de recente oorlog in Gaza. Je moet als journalist toch altijd benadrukken dat het verhaal genuanceerd en complex is. Maar met de opkomst van sociale media is nuance niet meer belangrijk.”

“Nu begin ik goed te beseffen dat zulke eenzijdige kritiek op Israël of Joden vaak bewust of onbewust anti-semitisme is. Zelfs de linkse Joodse bewegingen laten zich daar aan vangen. Het zegt veel over de wereld als die zich zo intensief bezighoudt met het Israëlisch-Palestijs vraagstuk, en niet intensief met andere vraagstukken die minstens even pertinent zijn. Ik wil Israël niet goedpraten, maar dingen zijn niet wit of zwart.”

“Vroeger waren het sommige extremistische Vlamingen in Antwerpen die ons uitscholden, nu zijn het onder andere sommige Marokkanen en Turken. Wij zijn paranoïde geworden.”