Plaatje hierboven: Londen, 20 november 2019. 32 leden van een nieuwe Arabische denktank, die zich groepeerden in de Arabische Raad voor Regionale Integratie, hield deze week zijn eerste conferentie in Londen [beeldbron: NYT]
Een nieuwe groep Arabische denkers dringt er bij de Arabische landen op aan om met Israël samen te werken. De Arabische Raad voor Regionale Integratie (ACRI) hield deze week zijn eerste conferentie in Londen, berichtte The New York Times afgelopen woensdag.
Anwar Sadat, de neef van de overleden Egyptische president met dezelfde naam, was een van de aanwezigen op het privé-evenement, waaronder ook journalisten, kunstenaars, politici, diplomaten en korangeleerden.
De nieuw opgerichte forumleden hebben de BDS-beweging tegen de Joodse staat verworpen en beweren dat inspanningen om normalisatie tussen hun respectieve naties en Israël te voorkomen meer kwaad dan goed hebben veroorzaakt.
De deelnemers zeggen dat slechte banden met Israël de economische en Palestijnse inspanningen van de Arabische landen om infrastructuur te bouwen hebben geschaad. “Arabieren zijn de eerste en enige slachtoffers van de boycot“, aldus de Egyptisch-Britse advocaat Eglal Gheita, volgens The Times.
In een editoriaal gepubliceerd op woensdag in The Wall Street Journal, legden Gheita en de Arabische journalist Mostafa El-Dessouki uit dat ze geloofden dat… :
… het boycotten van Israël en zijn volk alleen beide heeft versterkt, terwijl het de Arabische landen veel schade berokkent, en niet in het minst om de Palestijnen en dat omwille van de regio, het tijd is om verder te gaan naar een post-boycot-tijdperk. Arabieren verloren de economische voordelen van het vormen van partnerschappen met Israëli’s, zoals het verkrijgen van ontziltingstechnologie. De boycot belemmerde Arabieren om spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen op te lossen en stelde hardliners zoals Hamas in de marge en marginaliseerde Palestijnen die rechtvaardig en vreedzaam streven naar Instellingen bouwen voor een toekomstige staat. Erger nog, de regionale boycot van Israël werd een sjabloon voor het uitsluiten en marginaliseren van oppositie in de Arabische wereld. Etnische en sektarische afdelingen verhardden en versnelden de desintegratie van Syrië, Irak, Libië en Jemen.
Voormalig Britse premier Tony Blair sprak het videoboodschap van de conferentie toe. De conferentie werd gefinancierd door Amerikaanse donoren, volgens The Times.
Organisator Mustafa el-Dessouki, de Egyptische hoofdredacteur van het tijdschrift Majalla, dat in handen is van Saoedi-Arabië, zei dat Arabische media en politieke leiders vijandigheid jegens joden en Israël aanmoedigden. Maar veel Arabieren, ook in Libanon, een vijandige staat van Israël, “willen zich daadwerkelijk verbinden met Israëliërs,” zei hij volgens The Times.
Arabische staten hebben Israël lange tijd gemeden en het is gebruikelijk dat leiders en reguliere media uitgaven antisemitische retoriek promoten. Een coalitie van Arabische landen viel Israël aan nadat het in 1948 werd heropgericht en daarna nog eens in 1967 en 1973.
Israël is de laatste jaren echter nauwer gaan samenwerken met de Golfstaten, die als doelstelling hebben om de Iraanse invloed in het Midden-Oosten tegen te gaan, hoewel die nauwere relaties zich nog niet hebben vertaald in formele banden.
Maar de Palestijnse vertegenwoordiger in Londen sloeg de vergadering af. “Ze spelen in de handen van Netanyahu,” zei Husam Zomlot, die eerder diende als gezant voor de PA in Washington.