Wereldwijd leven er ongeveer 15,2 miljoen Joden en 1,8 miljard moslims

Vooruitlopend op Rosh Hashana, het Joodse nieuwe jaar, toonden nieuwe statistieken gepubliceerd door het Joods Agentschap aan dat er 15,2 miljoen Joden in de wereld zijn, tegenover 15,1 miljoen vorig jaar. Voor de Holocaust bevolkten ca. 15,3 miljoen  Joden de wereld, zodat we thans, meer dan 80 jaar later, bijna op hetzelfde niveau zitten.

Van deze 15,2 miljoen wonen 6,9 miljoen joden in Israël, honderdduizend meer dan het jaar ervoor, en nog eens 8,3 miljoen in de joodse diaspora over de hele wereld, wat betekent dat 45,3 procent van de joden in de wereld in de joodse staat woont, een stijging van de helft een procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Al meer dan tweeduizend jaar wonen er joden in Europa. Het Amerikaans-Joodse Jaarboek plaatste de totale Joodse bevolking van Europa in 1933 op ongeveer 9,5 miljoen. Dit aantal vertegenwoordigde meer dan 60 procent van de Joodse wereldbevolking, die werd geschat op 15,3 miljoen.

De meeste Europese Joden woonden in Oost-Europa, met ongeveer 5 1/2 miljoen Joden in Polen en de Sovjet-Unie. Vóór de machtsovername door de nazi’s in 1933 had Europa een dynamische en hoogontwikkelde joodse cultuur. In iets meer dan een decennium zou het grootste deel van Europa worden veroverd, bezet of geannexeerd door nazi-Duitsland en zouden de meeste Europese joden – twee op de drie – dood zijn.

De nieuwe gegevens zijn aangeleverd door de bekende Joodse demograaf Professor Sergio Della Pergola van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en zullen worden gepubliceerd in het American Jewish Year Book 2021.

Rijksmaarschalk Hermann Göring wist wie Joods was en vermoord moest worden …

Wie is Jood?

De cijfers omvatten degenen die zichzelf als joods definiëren en die zich niet identificeren met een andere religie.

Wanneer ook degenen worden meegerekend die in aanmerking komen voor het Israëlische staatsburgerschap onder de Wet op de Terugkeer (1950), dat wil zeggen iemand met een Joodse grootouder, stijgt het wereldtotaal tot 25,3 miljoen mensen, waarvan 7,3 miljoen in Israël en 18 miljoen buiten Israël.

Buiten Israël blijven de grootste Joodse bevolkingsgroepen in de VS met 6 miljoen, gevolgd door Frankrijk met 446.000, Canada met 393.000, het VK met 292.000, Argentinië met 175.000, Rusland met 150.000, Duitsland met 118.000 en Australië ook met 118.000.

In Nederland wonen ca. 29.900 Joden en ongeveer 30.000 in België, volgens het WJC (World Jewish Congress). Uit de gegevens bleek ook dat ongeveer 27.000 Joden in Arabische en islamitische staten wonen, waarvan 14.500 in Turkije; 9.500 in Iran; 2.000 in Marokko, ongeveer 1.000 Joden in Tunesië.

Landen met een Joodse bevolking van 500 of minder zijn onder andere de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Jamaica, Cuba, Cyprus, Malta, Bosnië, Albanië, Kirgizië, Tadzjikistan, Zuid-Korea, Congo, Madagaskar en Syrië.

“Het jaar 5781 was zeer uitdagend, levend in de schaduw van een wereldwijde epidemie, maar bovenal leerde het ons de ware betekenis van wederzijdse verantwoordelijkheid onder het Joodse volk,” zei waarnemend Joods Agentschap, voorzitter van de Executive en voorzitter van de Wereld Zionistische organisatie Yaakov Hagoel.

“Tienduizenden nieuwe immigranten kwamen naar Israël met de hulp van The Jewish Agency, ondanks de extreme moeilijkheden bij het internationale reizen, en duizenden meer jonge Joden kwamen naar Israël met Masa-vrijwilligers- en loopbaanontwikkelingsprogramma’s. Het Joods Agentschap zal een solide brug blijven van solidariteit en wederzijdse verantwoordelijkheid tussen elke gemeenschap en tussen de staat Israël en het wereldwijde jodendom.”