Artikel CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) van 8 augustus 2019

Vanochtend vroeg is het lichaam gevonden van de 19-jarige Dvir Sorek nabij de nederzetting Migdal Oz. De actie is nog niet opgeëist, maar verschillende Palestijnse terreurbewegingen juichen de moord toe.

Gisteravond raakte Dvir Yehuda Sorek vermist. Hij studeerde aan een yeshiva in Migdal Oz en was sinds kort ingeschreven bij het Israëlische leger. Vanochtend vroeg werd zijn dode lichaam met messteken gevonden in de buurt van de yeshiva in het Gush Etzion-nederzettingenblok. Volgens de IDF was Sorek niet in uniform en ongewapend.

De Israëlische autoriteiten zijn begonnen aan een onderzoek en zijn op zoek naar de dader(s). Vermoed wordt dat het om een kidnapping met een dodelijke afloop gaat, en men denkt dan ook dat het niet om een eenmansactie, maar om een daad door een terreurcel gaat.

De moord op Sorek doet veel Israëli’s denken aan de moord en ontvoering van de tieners Gilad, Naftali en Eyal in 2014. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de laatste Gaza-oorlog.

Op Palestijnse sociale media worden oproepen gedaan om beelden van beveiligingscamera’s in de buurt van Migdal Oz te wissen. Dit om het onderzoek naar de moord en de klopjacht op de dader(s) te bemoeilijken.

Verschillende Palestijnse terreurbewegingen juichen de moord toe. Volgens Islamitische Jihad gaat het om een “heroïsche operatie” dat een “logisch antwoord op de misdaden van de bezetter” is. De door Iran gesteunde terreurgroep verwijst daarbij naar de recente sloop van huizen in Wadi al-Hummus. Andere militante facties, zoals de Nasser Salah al Din-brigade, de Moejahedien-beweging en de aan Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigades, spreken hun “felicitaties” uit voor de “Etzion operatie”. Terreurbeweging Hamas noemt de moord het “meest geweldige antwoord op de uitspraken om de Westelijke Jordaanoever te annexeren”.

Israëlische politieke reacties
Een aantal Israëlische politici reageren op de moord bij Migdal Oz in deze verkiezingstijd met oproepen tot annexatie. “Ons antwoord moet vastberaden zijn: het uitbreiden van soevereiniteit naar alle nederzettingen, en naar het Etzion-blok als eerste”, aldus Knessetvoorzitter Yuli Edelstein van de Likoed-partij.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak vandaag over het “garanderen van Israëlische soevereiniteit in alle delen” van de Westoever. De premier nam deel aan een eerstesteenleggingsceremonie voor recent goedgekeurde huizen in de nederzetting Bet El. “We weten dat het land van Israël is verschaft door lijden”, aldus Netanyahu in referentie naar de vermoorde Sorek. “Hij kwam uit een familie die al een zwaar offer had gebracht voor het land Israël”.

In 2000 werd de opa van Dvir Sorek vermoord. Rabbijn Binyamin Herling werd toen door Palestijnse terroristen doodgeschoten op de berg Ebal in de buurt van Nabloes.

Voormalig minister van Defensie en lijsstrekker voor Israël Ons Huis Avigdor Lieberman legt de schuld neer bij het veiligheidsbeleid van de Israëlische regering. “Het capituleren aan terrorisme in Gaza leidt tot meer aanslagen in Jeruzalem en in Judea en Samaria”, waarmee Lieberman verwijst naar het staakt-het-vuren tussen Israël en de facties in de Gazastrook. “Defensie weet van tientallen pogingen tot het uitvoeren van terreuraanslagen, die door Hamas vanuit Gaza worden gecoördineerd”.

Gabi Ashkenazi, voormalig stafchef van de IDF en Knessetlid voor Blauw-Wit, ziet in de moord “bewijs voor de erosie van de afschrikking” van Israël. “We moeten de lakse houding van de regering eindigen en de afschrikking herstellen”, aldus Ashkenazi.

“We steunen de verdedigingstroepen die de moordenaars achtervolgen en we zullen niet rusten voordat we ze vangen”, aldus de Israëlische president Reuven Rivlin. “Tegen dit vreselijke terrorisme zullen we met een compromisloze, sterke hand werken in het belang van de veiligheid van onze burgers, waar ze ook zijn”.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *