Een wereldreis maken of meer geld verdienen zijn geen wonderoplossingen om gelukkig te worden. Volgens de Britse geluksexpert Paul Dolan zijn het net eenvoudige veranderingen die ons leven meer vreugde en zin kunnen geven.

Veel dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken zijn eigenlijk vergankelijk en kunnen zelfs een slechte uitwerking op ons leven hebben, beweert Paul Dolan, docent aan de London School of Economics.

We associëren die felbegeerde promotie op het werk dan wel met een hoger loon en de sleutel tot het geluk, maar vergeten de langere werkuren, het hogere stressniveau en het soms moeilijkere woon-werkverkeer.

Een reis rond de wereld betekent dan weer vaak dat mensen hun dierbaren moeten missen. Ook het argument van een hoger loon is geen absolute waarheid, nadat onderzoekers van de Amerikaanse Princeton University er vijf jaar geleden op wezen dat niemand gevoelig gelukkiger wordt eens hij meer dan 75.000 dollar per jaar verdient.

Professor Paul Dolan stelt dan ook vijf werkpunten voor die mensen meteen gelukkiger zouden maken:

1. Naar je lievelingsmuziek luisteren
2. Vijf minuten langer doorbrengen met iemand die je dierbaar is
3. Buitenshuis gaan
4. Iemand anders helpen
5. Een nieuwe ervaring beleven

Op het jaarlijkse Hay Festival of Literature & Arts in Wales lichtte Paul Dolan die vijf punten uit zijn boek Happiness by Design toe. In het algemeen zou het belangrijker zijn om te veranderen wat we doen in plaats van wat we denken. Over puntje één: ‘Muziek heeft een wezenlijk effect op uw humeur. Uw brein licht letterlijk op.’ Puntje twee en drie zijn dan weer makkelijk combineerbaar.

Opmerkelijk genoeg is iemand anders helpen volgens Dolan vooral iets wat we voor onszelf doen. ‘Anderen helpen is iets zeer egoïstisch. Het is een grote bron van geluk. Help een willekeurige persoon en zie het verschil.’

Tot slot moeten we volgens Dolan voluit voor nieuwe ervaringen kiezen. Ze vertragen in feite de tijd. Dat is waarom het leven zo ’traag’ aanvoelt voor kinderen. Ze ervaren continu nieuwe dingen. Dus als u de tijd wil vertragen moet u zoveel nieuwe dingen beleven als u kan.

Zelfs paswoorden kunnen ons gelukkiger maken. Wie levensdoelen vooropgesteld heeft, kan die het best verwerken in zijn paswoorden. Via die zogenaamde ‘priming’ kan een wachtwoord voor bankverrichtingen omgezet worden in ‘stopmetgelduitgeven’ en mensen helpen om geld bij elkaar te sparen.

Nog een finale wijze raad van Dolan: ‘De meeste dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken zullen dat niet doen. We zijn echt altijd gelukkiger wanneer we focussen op de persoon die bij ons is en op wat we nu aan het doen zijn.’