CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) is ontsteld dat een delegatie van de Europese Unie aanwezig zal zijn bij de inauguratie van de nieuwe president van Iran.

De Europese Dienst voor Extern Optreden heeft bevestigd dat ondersecretaris Enrique Mora aanwezig zal zijn bij de officiële inauguratie van Raisi in Teheran. Volgens berichtgeving was Nederland niet onder de EU-landen die bezwaar hebben uitgesproken tegen deze keuze.

Ebrahim Raisi is na een zeer impopulaire verkiezingen – slechts 49% van de stemgerechtigden kwam opdagen – ‘verkozen’ tot president van het land. Alhoewel hij president is, ligt de werkelijke macht bij de Opperste Leider, Ayatollah Ali Khamenei. Zijn Raad van Hoeders heeft ruim 600 kandidaten die aan de verkiezingen mee wilden doen, gediskwalificeerd, waaronder alle vrouwen die zich hadden gemeld.

Voor de bühne

De verkiezing van Raisi lijkt dus meer een toneelstuk voor de bühne dan een democratisch proces. Daarnaast lijkt Iran lak te hebben aan de onderhandelingen over een nieuwe atoomdeal, die zij steeds voor zich uitschuift. Raisi heeft al laten weten dat hij indien nodig zal weglopen bij die onderhandelingen.

Raisi is nauw betrokken geweest bij grove mensenrechtenschendingen in de Islamitische Republiek. Zo was hij lid van het ‘comité des doods’ dat in de jaren ’80 naar schatting duizenden politieke gevangenen buitenrechtelijk liet executeren. Dit leverde hem onder Iraniërs de bijnaam ‘de slachter van Teheran’ op. Ook gaf hij meermaals opdracht tot arrestaties, martelingen en executies van politieke tegenstanders, religieuze minderheden en vrouwen in Iran. Daarnaast heeft hij tevens steun uitgesproken voor het doorzetten van de Iraanse steun aan terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Het is onacceptabel dat juist de EU, die de democratie als een van haar kenwaarden ziet, een gezant stuurt naar de inauguratie van Raisi. Juist de EU moet doorzien dat Iran geen werkelijke democratie is, maar een theocratie die geen enkele tegenspraak van politieke tegenstanders, religieuze minderheden of vrouwen accepteert. De aanwezigheid van de EU kan het regime in Teheran alleen maar meer legitimeren.