Israël en Marokko sluiten defensiedeal in het kader van normalisering van de relaties

Rabat, Marokko, 24 november 2021. Marokkaans minister van Defensie Abdellatif Loudiyi en zijn Israëlische tegenhanger Benny Gantz ondertekenden een samenwerkingsakkoord [beeldbron: AW]

Benny Gantz tekent verdrag met zijn tegenhanger Abdellatif Loudiyi, waarmee de basis wordt gelegd voor samenwerking op het gebied van veiligheid en toekomstige wapenverkoop, nadat vorig jaar formele betrekkingen waren aangegaan.

Israël en Marokko ondertekenden woensdag een mijlpaalovereenkomst die de basis legt voor veiligheidssamenwerking, het delen van inlichtingen en toekomstige wapenverkoop.

Minister van Defensie Benny Gantz en Abdellatif Loudiyi ondertekenden een memorandum van overeenstemming (MOU) dat de basis legt voor veiligheidssamenwerking, het delen van inlichtingen en toekomstige wapenverkoop.

De twee landen hebben vorig jaar formele betrekkingen aangegaan als onderdeel van de door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden.

De reis van Gantz is het eerste officiële bezoek van een Israëlische minister van Defensie aan een van de Arabische staten die open betrekkingen aangingen in het kader van de akkoorden. In een verklaring zei Gantz dat …

“… de overeenkomst is zeer belangrijk en zal ons in staat stellen ideeën uit te wisselen, gezamenlijke projecten aan te gaan en Israëlische militaire export hier mogelijk te maken.”

De overeenkomst werd getekend in een bestuurskamer van het Marokkaanse ministerie van Defensie, in aanwezigheid van militaire attachés en twee Israëlische parlementsleden.

De Israëlische minister van Defensie had ook een ontmoeting met de Marokkaanse militaire stafchef en werd begroet door een gekleurde garde van soldaten gekleed in rode tunieken, blauwe broeken en glimmende gouden epauletten.

Benny Gantz is een oud-generaal (rav aluf) van de IDF en was tussen 2011 en 2015 Stafchef van het Israëlische Leger. Gantz voerde het bevel over de IDF toen Israël strijd leverde tegen de terreurorganisaties in Gaza tijdens de campagnes Operation Pillar of Defense (november 2012) en Operation Protective Edge (zomer 2014).

Israëlische toeristen arriveren op de internationale luchthaven Marrakech-Menara met de eerste directe commerciële vlucht tussen Israël en Marokko, op 25 juli 2021 [beeldbron: Fadel Senna/AFP]

Voorafgaand aan zijn ontmoeting met Loudiyi, betuigde Gantz zijn respect bij het graf van Mohamed V, de grootvader van de regerende monarch.

Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan hebben overeenkomsten ondertekend om de betrekkingen met Israël in 2020 te normaliseren als onderdeel van de diplomatieke pacten die zijn gesloten door de regering-Trump, bekend als de Abraham-akkoorden.

Israël en Marokko hadden in de jaren negentig diplomatieke betrekkingen op laag niveau, maar Marokko verbrak ze nadat in 2000 een Palestijnse opstand uitbrak. Ondanks dat hebben de twee staten informele betrekkingen onderhouden.

Bijna een half miljoen Israëli’s claimen Marokkaans erfgoed – meer dan 200.000 immigreerden naar Israël na de oprichting van de staat in 1948 – en duizenden bezoeken het land elk jaar.

Marokko is nog steeds de thuisbasis van een kleine joodse gemeenschap, en Rabat heeft nog één synagoge, waar Gantz aan het einde van zijn tweedaagse reis een bezoek zal brengen.

De Marokkaanse koning Mohammed VI zei in december 2020 dat Marokko de relaties met Israël normaliseren 

In ruil voor het normaliseren van de betrekkingen met Israël door Marokko, beloofde de regering-Trump in december 2020 de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara, een omstreden Noord-Afrikaans grondgebied, te erkennen.

De aankondiging verstoorde decennia van Amerikaans beleid en internationale consensus dat de status van de Westelijke Sahara moet worden geregeld door een VN-referendum. Sindsdien heeft de regering-Biden die erkenning voorzichtig teruggedraaid.

De Abraham-akkoorden braken een al lang bestaande consensus onder Arabische staten dat normalisatie met Israël alleen plaatsvindt als onderdeel van een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarom beschouwen de Palestijnen de overeenkomsten als verraad dat hun invloed op Israël heeft uitgehold.