Amnesty veroordeelt de ‘straffeloosheid’ van Iran over verdacht doden van gevangenen

De linkse mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat Teheran er niet in is geslaagd meer dan 70 sterfgevallen in hechtenis in het afgelopen decennium te verklaren, waarvan er veel worden verondersteld het gevolg te zijn van marteling.

Amnesty International heeft het “klimaat van straffeloosheid” veroordeeld dat in Iran heerst boven sterfgevallen in hechtenis, ondanks berichten over meer dan 70 van dergelijke gevallen in het afgelopen decennium.

De Iraanse autoriteiten hebben nagelaten verantwoording af te leggen voor ten minste 72 doden in hechtenis sinds januari 2010, ondanks geloofwaardige berichten dat ze het gevolg waren van marteling of andere vormen van mishandeling of het dodelijke gebruik van vuurwapens en traangas door functionarissen”, zei de in Londen gevestigde Rechten groep.

De laatste gedocumenteerde zaak betrof een 31-jarige wiens dood op 8 september aan zijn familie werd gemeld door functionarissen van het ministerie van inlichtingen in Urumieh, in de provincie West-Azerbeidzjan, zei Amnesty in een verklaring.

In deze ongedateerde video die is gedeeld met The Associated Press door een zelf-geïdentificeerde hackergroep genaamd ‘The Justice of Ali’, slepen bewakers een uitgemergelde gevangene mee naar de Evin-gevangenis in Teheran, Iran:

“Rapporten over de dood van Yaser Mangouri in verdachte omstandigheden laten verder zien hoe het heersende klimaat van straffeloosheid de veiligheidstroepen verder aanmoedigt om het recht op leven van gevangenen te schenden zonder enige angst voor consequenties of aansprakelijkheid“, zegt Heba Morayef, Amnesty’s directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Het rapport van de groep volgt op een bekentenis door het hoofd van de Iraanse gevangenissen vorige maand dat “onaanvaardbaar gedrag” had plaatsgevonden in een beruchte gevangenis in Teheran nadat in het buitenland gepubliceerde video’s geweld tegen gedetineerden leken te tonen.

De beelden van gevangenisbewakers die gedetineerden slaan en mishandelen, zijn naar verluidt verkregen door hackers die toegang hadden tot bewakingscamera’s in de Evin-gevangenis.

Amnesty International zei dat de uitgelekte videobeelden “verontrustend bewijs boden van afranselingen, seksuele intimidatie en andere vormen van mishandeling van gevangenen door gevangenisfunctionarissen.”

In deze ongedateerde beeldopname uit een video die is gedeeld met The Associated Press door een zelf-geïdentificeerde hackergroep genaamd ‘The Justice of Ali’, slaat een bewaker een gevangene in de Evin-gevangenis in Teheran, Iran. (The Justice of Ali via AP)

Het zei dat bij 46 van de 72 sterfgevallen in hechtenis, geïnformeerde bronnen zeiden dat ze het gevolg waren van “lichamelijke marteling of andere mishandeling door inlichtingen- en veiligheidsagenten of gevangenisfunctionarissen.

Nog eens 15 doden werden veroorzaakt door het gebruik van vuurwapens of traangas door gevangenisbewakers om protesten over de veiligheid van Covid-19 te onderdrukken, zei Amnesty. Voor de overige 11 gevallen vonden de sterfgevallen plaats in verdachte omstandigheden, maar er waren geen verdere details over mogelijke oorzaken beschikbaar, voegde het eraan toe.

De Iraanse autoriteiten wijten sterfgevallen in hechtenis doorgaans aan zelfmoord, overdosis drugs of ziekte, op een haastige manier en zonder onafhankelijk en transparant onderzoek te doen”, aldus de waakhond.

In juli drongen Amnesty en negen andere mensenrechtenorganisaties er bij de lidstaten van de VN-Mensenrechtenraad op aan om een ​​mechanisme op te zetten voor het verzamelen, bewaren en analyseren van bewijsmateriaal van de ernstigste misdaden die in de islamitische republiek zijn gepleegd.

Iran verdedigt zich regelmatig tegen rapporten van de Verenigde Naties of internationale mensenrechtenorganisaties die kritiek hebben op de behandeling van gevangenen.