Nederlandse premier Rutte: Holocaust is een zwarte pagina in de geschiedenis van ons land

Het Namenmonument in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft zondag officieel een nieuw monument onthuld in het hart van de historische Joodse wijk van Amsterdam ter ere van meer dan 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, en de Nederlandse premier zwoer dat het de burgers van vandaag eraan zou herinneren waakzaam te zijn tegen antisemitisme.

Het monument, ontworpen door de Pools-joodse architect Daniel Libeskind, bestaat uit muren in de vorm van vier Hebreeuwse letters die een woord spellen dat zich vertaalt als ‘Ter nagedachtenis aan’.

De muren zijn gebouwd met stenen met de naam, geboortedatum en leeftijd waarop elk van de meer dan 102.000 Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-concentratiekampen werden vermoord of stierven op weg naar de kampen.

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, heeft samen met de koning het monument officieel geopend in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en overlevenden van de Holocaust. Nadat ze door de poorten waren gelopen, pakten ze elk een witte steen op en legden deze voor een herdenkingsmuur, een joodse traditie bij het bezoeken van graven.

De koning hielp Grishaver zijn steen op te rapen en neer te leggen. Na de ceremonie sprak hij met drie overlevenden van de Holocaust.

De Nederlandse ontslagnemende premier Mark Rutte zei dat het monument mensen ook moet dwingen de vraag onder ogen te zien of Nederland genoeg heeft gedaan om de joden tijdens de oorlog te beschermen en wat hij noemde “de koude ontvangst voor de kleine groep die na de oorlog uit de hel terugkeerde“.

Hij noemde het tijdperk “een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons land” en zei dat het monument ook een belangrijke hedendaagse boodschap had “in onze tijd waarin antisemitisme nooit ver weg is. Het monument zegt – nee, het schreeuwt – ‘wees waakzaam’. “

Het monument is gebouwd in de buurt van een voormalige concertzaal waar joden werden vastgehouden door de nazi-bezetters in oorlogstijd in Amsterdam, voordat ze naar de kampen werden gestuurd.

De gemeente Amsterdam verleende toestemming om in 2017 met de bouw te beginnen, maar de bouw liep vertraging op nadat omwonenden beweerden dat het monument te groot was voor de locatie. Het werd gedeeltelijk betaald door crowdfunding – 84.000 mensen betaalden elk 50 euro ($ 58) om een ​​van de stenen te “adopteren”.

De officiële onthulling kwam een ​​jaar nadat een vriendin van Anne Frank, Jacqueline van Maarsen, de eerste steen legde, die de naam draagt ​​van de 20-jarige Dina Frankenhuis, die in Sobibor werd vermoord.

Volgens Rutte draagt ​​het monument een vitale boodschap:

Dit naammonument zegt 102.163 keer: ‘Nee, we zullen je niet vergeten. Nee, we accepteren niet dat je naam wordt gewist. Nee, het kwaad heeft niet het laatste woord’. Elk van hen was iemand, en vandaag krijgen ze hun naam terug.

 

Vanaf september 1941 mochten Joden in Nederland niet meer naar schouwburgen, cafés, restaurants en parken [beeldbron: Sobib]