Darya Safai in De Tijd (De Balans) dd. 6 januari 2018

Bij protesten in 1999 belandde ze als Iraanse studente tandheelkunde in de gevangenis. Ze kwam vrij op borgtocht en vluchtte met haar man via Turkije naar ons land. Vandaag is Darya Safai (42) tandarts, ondernemer en mensenrechtenactiviste.

Na de Islamitische Revolutie van 1979 werden we ertoe aangezet de godsdienst blind te volgen. Zodra je het bestaan van God in twijfel trok, was je een ketter. Vrouwen werden bij wet tweederangsburgers. Maar mijn vader toonde me de evolutietheorie, vertelde over de big bang en zei dat ik altijd mocht zeggen wat ik dacht. Mijn moeder benadrukte dat we gelijkwaardig zijn aan mannen en leerde me onafhankelijk te zijn: ‘Studeer, verdien zelf je geld en volg je dromen.’ België heeft in me geïnvesteerd. (…)

Voor mijn twee kinderen probeer ik te zijn wie mijn ouders voor mij waren. En ik vind het een plicht om te investeren in de samenleving, via lezingen over gelijkwaardigheid en vrijheid, opiniestukken en mijn actiegroep. Ik denk wel dat dat opbrengt. De respons in de scholen is groot. Soms komen meisjes achteraf bij me of sturen ze een bericht op Facebook: ‘In de klas durfden we niets te zeggen, maar je hebt ons geïnspireerd.’ We moeten de waarden van de verlichting fel verdedigen: gelijkheid, vrijheid, democratie, een seculiere samenleving. En elke nieuwkomer moet weten dat dát de redenen zijn waarvoor hij of zij hier is.’