Een Poolse diplomaat in Istanboel heeft honderden Joden gered van de Holocaust

Een Poolse diplomaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Turkije diende, hielp honderden Joodse vluchtelingen die voor de nazi’s waren gevlucht te redden door hen valse certificaten af ​​te geven die hen als christenen identificeerden, onthulde een Israëlische krant in een vrijdag gepubliceerde uiteenzetting.

Wojciech Rychlewicz, destijds consul in Istanbul, bezorgde de documenten kosteloos aan de Europese vluchtelingen. Ze konden dan visa krijgen in landen die beleid hadden om de binnenkomst van Joodse vluchtelingen te voorkomen, meldde Israel Hayom in een verhaal van zijn Europa-correspondent, Eldad Beck.

Rychlewicz, die stierf in 1964, is niet erkend als een Rechtvaardige Onder de Volkeren, de titel die Israël heeft toegekend aan niet-Joden die hun leven riskeerden om Joden te redden van de Holocaust, en waarover nog niet eerder is geschreven, schreef Beck.

Bob Meth, een joodse arts uit Los Angeles, was de sleutel tot de poging om de acties van Rychlewicz te documenteren. Zijn grootvader, Szymon (Simon) Wang, kreeg Braziliaanse visa met een van de valse certificaten. Ze verklaarden dat Simon een ‘katholiek geboren in een katholiek gezin’ was van Józef en Maria Wang, net als zijn hele familie en de familie van zijn broer die ook naar Istanbul kwamen.

Volgens het rapport heeft Rychlewicz nooit erkenning voor zijn daden aangevraagd of geadverteerd. Jakub Kumoch, de Poolse ambassadeur in Polen, zei dat hij honderden bijna identieke documenten in archieven heeft ontdekt. Volgens het Israel Hayom-rapport onderzoekt Yad Vashem, het Israëlische Holocaustmuseum, de nieuwe informatie.


Bronnen:

Een reactie achterlaten