Marokko en Israël hebben besloten om de relaties te normaliseren; Palestijnen weer boos

Plaatje hierboven: De Marokkaanse koning Mohammed VI zei dat zijn land een tweestatenoplossing steunt om het Palestijns-Israëlische conflict te beëindigen. Totdat het zover is wil Marokko thans de relaties met Israël normaliseren [beeldbron: Deutsche Welle]

In een historische doorbraak heeft Marokko ingestemd met het aangaan van diplomatieke betrekkingen met Israël. Als onderdeel van de deal zullen de Verenigde Staten de Westelijke Sahara erkennen als onderdeel van Marokko.

President Trump maakte de ontwikkeling donderdag in een tweet bekend:

Weer een HISTORISCHE doorbraak vandaag! Onze twee GEWELDIGE vrienden Israël en het Koninkrijk Marokko hebben ingestemd met volledige diplomatieke betrekkingen – een enorme doorbraak voor vrede in het Midden-Oosten!

Volgens de normalisatieovereenkomst zal Marokko een diplomatiek kantoor openen in Israël en zal Israël een diplomatiek kantoor openen in Marokko. Bovendien zullen er directe vluchten plaatsvinden tussen de twee landen.

Marokko is de vierde staat met een moslimmeerderheid die ermee instemt de banden met Israël in 2020 te normaliseren. Israël heeft in september de Abraham-akkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten en met Bahrein ondertekend. In oktober stemde Soedan ermee in de banden met de Joodse staat te normaliseren.

De Verenigde Arabische Emiraten verwelkomden donderdag de overeenkomst over normalisering van de banden tussen Israël en Marokko. De kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, reageerde op Twitter:

Deze stap, een soevereine zet, draagt ​​bij aan het versterken van onze gemeenschappelijke zoektocht naar stabiliteit, welvaart en rechtvaardige en duurzame vrede in de regio.

De koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa, prees ook het besluit van de Marokkaanse koning Mohammed VI om diplomatieke betrekkingen en officiële banden met Israël aan te gaan, meldde Reuters.https://platform.twitter.com/embed/index.html?creatorScreenName=httpstwittercombrabosh&dnt=true&embedId=twitter-widget-1&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1337092176388493312&lang=nl&origin=https%3A%2F%2Fbrabosh.com%2F2020%2F12%2F11%2Fpqpct-xxs-3%2F&siteScreenName=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fbrabosh&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px

Palestijnse veroordeling
De normalisatie van de banden tussen de Arabische staten en Israël is een prestatie die lang als onmogelijk werd beschouwd vanwege de politieke impasse van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Inderdaad, niet iedereen was ingenomen met de aankondiging van donderdag.

Bassam as-Salhi, een lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, veroordeelde het pact en zei:

Elke Arabische terugtrekking uit het Arabische vredesinitiatief [2002], dat bepaalt dat normalisatie pas komt nadat Israël de bezetting van Palestijnse en Arabische landen beëindigt, is onaanvaardbaar en vergroot de strijdlust van Israël en de ontkenning van de rechten van het Palestijnse volk.

In Gaza was Hazem Qassem, woordvoerder van de heersende islamitische groepering Hamas, even kritisch. Hij zei:

Dit is een zonde en het dient het Palestijnse volk niet. De Israëlische bezetting gebruikt elke nieuwe normalisatie om haar agressie tegen het Palestijnse volk te vergroten en de nederzettingen verder uit te breiden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *