Grote drukte aan de grensovergang van Kerem Shalom (Gaza/Israël) waar de in- en uitvoer van goederen en producten wordt afgehandeld

Een groot deel van de economie van Gaza is afhankelijk van de export van goederen zoals textiel en landbouwproducten.

Nadat de terroristische groepering HAMAS het gebied in 2006 had overgenomen, hebben Israël en Egypte een blokkade ingesteld om de invoer van wapens te beperken. Na drie oorlogen van de Gazanen in 2008, 2012 en 2014, evenals af en toe raketbeschietingen en brandstichtingsballonnen die op Israël werden gelanceerd en aanvallen op het scheidingshek, beperkte Israël ook de export naar de strook.

Van juni 2007 tot oktober 2014 verlieten volgens Gisha gemiddeld 13,5 vrachtwagens Gaza per maand. Als onderdeel van de ‘hudna’, of wapenstilstand na de zomeroorlog van 2014, begon Israël meer export naar de Westelijke Jordaanoever toe te staan ​​via de Kerem Shalom Crossing.

Het maandgemiddelde steeg al snel naar 113 vrachtwagenladingen met goederen in 2015 en naar 178 vrachtwagenladingen in 2016. Het aantal bleef groeien. In december 2019 brak de export van Gaza voor het eerst de mijlpaal van 400 vrachtwagenladingen, en deed dat opnieuw in januari 2020.

In september 2020 begon Israël zijn aankoop van de export van Gaza op te voeren. In december 2020 kocht Israël meer dan 100 vrachtwagenladingen met goederen uit Gaza.

Vorige maand, in januari 2021, brak de export uit Gaza voor het eerst de mijlpaal van 500 maandelijkse vrachtwagenladingen. Er waren 143 vrachtwagenladingen bestemd voor Israël en respectievelijk 361 en 4 naar de Westelijke Jordaanoever en andere locaties.

Ondanks de aanvallen en aanslagen op Israël en de steun van Gaza voor het doden van Israëlische burgers, is Israël actief betrokken bij het ondersteunen van de economie van Gaza. Het is een verhaal dat niet door de reguliere media zal worden verteld.

COGAT, Coördinatie van Overheidsactiviteiten in de Territoria (Gaza & West Bank), twitterde op 14 februari 2021:

Uitvoer van goederen en producten uit Gaza via de grensovergang van Kerem Shalom over Israëlisch grondgebied naar de Arabische gebieden in Judea & Samaria:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *