Israel is begonnen met het vaccineren van meer dan 120.000 Palestijnen die in Israel werken en dus regelmatig de zogeheten Groene Lijn oversteken. Ook Palestijnen die werken in nederzettingen zullen door Israel gevaccineerd worden.

Palestijnse man ondergaat COVID-19 test in Ramallah. (bron: Flickr)

De vaccinaties zullen worden toegediend in de nederzettingen waar Palestijnen werken en bij verschillende checkpoints op de Westelijke Jordaanoever. Recentelijk is er al een vaccinatiepunt in het oosten van Jeruzalem geopend, waar ook Palestijnen gevaccineerd konden worden. Ondertussen heeft meer dan de helft van de Israeli’s haar eerste prik gehad.

Medische experts riepen op om ook Palestijnen die regelmatig in Israel zijn voor werk te vaccineren tegen het coronavirus, om zo nieuwe besmettingen in Israel te voorkomen. Er is veel contact tussen beide groepen, en besmettingen kunnen daardoor snel overslaan. Dit zal gebeuren nadat Israel en de Palestijnse Autoriteit een deal hierover hebben gesloten. Andere Palestijnen zullen hun vaccinaties via het vaccinatieprogramma van de PA ontvangen, wat nu langzaam van start gaat. Ondanks wat activisten stelden, is de PA tenslotte volgens de Oslo-akkoorden zelf verantwoordelijk voor haar gezondheidszorg en wilde zij eerst zelfs geen vaccinaties van Israel ontvangen. Later leverde Israel alsnog vaccins aan de Palestijnen.

Ondertussen zijn er al vaccins vanuit Ramallah naar de Gazastrook gestuurd en zijn de eerste Palestijnen gevaccineerd in vaccinatiepunten in de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse civiele organisaties hadden al wel kritiek op de opzet van het Palestijnse vaccinatieplan. Zo stelden zij dat vaccins werden verdeeld buiten ‘een helder en open plan’ om. Sommigen beschuldigen er de PA van dat zij eerst de mensen met connecties tot het Palestijnse leiderschap vaccineren. Zij roepen daarom de PA op om eerlijk en transparant te zijn over hun vaccinatieprogramma en om voordringers aan te pakken. De ongeorganiseerde uitrol van de vaccins door de Palestijnse Autoriteit en de berichten dat vertrouwelingen voorrang krijgen zou leiden tot wantrouwen en een verzwakking in de strijd tegen het coronavirus. De Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh word opgeroepen om een commissie in het leven te roepen om de situatie omtrent het vaccineren in de Palestijnse gebieden nader te onderzoeken en beter te coördineren.

Een reactie achterlaten