VS en Qatar richten hun pijlen op het financieel netwerk van Hezbollah

De Verenigde Staten en Qatar hebben woensdag gecoördineerde actie ondernomen tegen een financieel netwerk van Hezbollah op het Arabische schiereiland, zei het Amerikaanse ministerie van Financiën in een verklaring.

Het ministerie van Financiën zei dat het personen heeft aangewezen, waaronder Ali Reda Hassan al-Banai, Ali Reda al-Qassabi Lari en Abd al-Muayyid al-Banaiare voor het verlenen van financiële of materiële steun aan Hezbollah, de in Libanon gevestigde sjiitische islamistische groepering die Washington heeft aangemerkt als een buitenlandse terroristische organisatie.

Qatar had ook het netwerk aangewezen, zei de Schatkist, maar het gaf geen details over die acties.

Andrea Gacki, directeur van het Office of Foreign Assets Control van het departement.

Hezbollah probeert het internationale financiële systeem te misbruiken door wereldwijde netwerken van financiers te ontwikkelen om zijn schatkist te vullen en zijn terroristische activiteiten te ondersteunen. Het grensoverschrijdende karakter van dit financiële netwerk van Hezbollah onderstreept het belang van onze voortdurende samenwerking met internationale partners, zoals de regering van Qatar, om de Amerikaanse en internationale financiële systemen te beschermen tegen terroristisch misbruik.

De personen zijn onder meer burgers van Qatar, Saoedi-Arabië en Bahrein, evenals een Palestijn, aldus de afdeling op haar website.

Staatssecretaris Antony Blinken zei dat de stap “een van de belangrijkste gezamenlijke acties” was die Washington met een lid van de Samenwerkingsraad van de Golf heeft ondernomen, en drong er bij andere regeringen op aan om dit voorbeeld te volgen bij het aanvallen van Hezbollah.

Bahrein had tegelijkertijd ook bankrekeningen met betrekking tot het netwerk bevroren en drie personen doorverwezen naar het parket, zei Blinken in een verklaring.