48 jaar geleden: Heroïsche bevrijding van gekaapte Sabena Vlucht 571 op Palestijnse terroristen

Plaatje hierboven: Tel Aviv, 8 mei 1972. Ehud Barak, de als technieker in witte overall vermomde commando (derde van links met handwapen) verlaat het vliegtuig na de succesvolle afloop van de kaping. Ook Benyamin Netanyahu nam aan de actie deel en werd als enige verwond

Op 8 mei 1972 werd een passagiersvlucht van Wenen naar Tel Aviv gekaapt door vier leden van de Zwarte September Organisatie, een Palestijnse terroristische splinter groep van Al-Fatah toen geleid door Yasser Arafat. Sabena Vlucht 571 was een Boeing 707-vliegtuig met 97 passagiers en bemanning aan boord.

De Palestijnse terroristen, twee mannen en twee vrouwen, traden op als echtparen in het vliegtuig terwijl ze pistolen en explosieven verborgen hielden. Twintig minuten na de vlucht begaven de kapers zich in de cockpit. Ze namen het bevel over het vliegtuig en maakten er een punt van om de Joodse passagiers te scheiden en hen naar de achterkant van het vliegtuig te dwingen.

De kapers dwongen de piloot, kapitein Levy, om volgens hun plan te landen op de luchthaven van Lod. Eenmaal op de grond eisten ze de vrijlating van 315 Palestijnse gevangenen in Israël. De terroristen zeiden dat ze het vliegtuig zouden opblazen met alle 97 mensen aan boord als niet aan hun eisen werd voldaan.

Operatie Isotoop
Kapitein Levy slaagde erin een gecodeerd bericht naar de Israëli’s te sturen met het verzoek om hun hulp. Intussen bracht kapitein Levy zijn tijd door met wachten op redding door met de kapers te praten over alles wat hij kon bedenken om hen af ​​te leiden.

Ondertussen bereidden het Israëlisch ministererie van Defensie en het ministerie van Transport een reddingsoperatie voor die bekend werd als Operatie Isotoop. 16 Sayeret Matkal-commando’s, waaronder Benjamin Netanyahu en Ehud Barak, werden voor de missie uitgezonden.

In de ochtend van 8 mei 1972 verschenen de commando’s in een witte overall van technici en legden uit dat het vliegtuig gerepareerd moest worden. Binnen twee minuten na het instappen van het vliegtuig werden de mannelijke kapers gedood.

De vrouwelijke terroristen werden gevangengenomen en de gijzelaars werden gered. Drie gijzelaars raakten gewond bij de uitwisseling van geweerschoten in het vliegtuig, waarvan er één later stierf door haar verwondingen.

Benjamin Netanyahu was de enige commando dat gewond raakte toen een ander commando per ongeluk zijn wapen loste. De twee vrouwen werden veroordeeld tot 220 jaar gevangenisstraf, maar werden in 1983 vrijgelaten als onderdeel van een uitwisseling van gevangenen na de Libanonoorlog.

Eén van de twee vrouwelijke terrroisten, Theresa Halsa, die werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar in 1983 werd vrijgelaten tijdens een uitwisseling van gevangenen en verbannen naar Jordanië, stierf op 29 maart 2020 aan kanker. Terwijl de hele wereld om duizenden slachtoffers van het Corona-virus rouwt, stuurde de jongerenbeweging van Al Fatah, Shabiba, “condoleances aan de hele mensheid” over de dood van de vliegtuigkaapster.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 1 november 1972. Op het plaatje hierboven wordt de nog piepjonge luitenant Benjamin Netanjahoe, huidig premier van Israël, die tijdens Operatie Isotoop gewond raakte, gefeliciteerd door de toenmalige president van Israël, Zalman Shazar. Tijdens een plechtige ceremonie werden de commando ’s van de elite eenheid  Sayeret Matkal gelauwerd voor hun moed en onverschrokkenheid tijdens de bevrijding van de gegijzelden van Sabena vlucht 571.

Bij de 40ste herdenking, op 8 mei 2012, herhaalde premier Binyamin  Netanjahoe, dat in tijden van nood, Joden er alleen voorstaan en op niemand anders moeten rekenen. Zij zullen zichzelf moeten redden, want:

Uiteindelijk zal niemand de Joden verdedigen als de Joden niet eerst zichzelf beschermen. Dat is de belangrijkste regel.


Een reactie achterlaten