Uit Knack on line – 9 juni 2015

Deze vier eenvoudige stappen op basis van wetenschappelijk onderzoek leiden volgens onderzoekers naar het geluk.

De Mayo Clinic in het Amerikaanse Minnesota heeft op basis van een geluksonderzoek een ‘Handbook for Happiness’ samengesteld met een vierstappenplan die ons in 10 weken gelukkig zou moeten maken. Volgens professor Amit Sood, die het onderzoek leidde, is gelukkig zijn een keuze.

Amit Sood, de auteur van het boek ‘The Mayo Clinic Handbook for Happiness: A Four-Step Plan for Resilient Living’, zegt dat 40 trot 50 procent van iemands geluk afhangt van de keuzes die hij maakt en waarop hij zijn focus elke dag legt. ‘Je kan ervoor kiezen om je aandacht te vestigen op wat goed en mooi is in je leven’, zegt Sood. ‘Gelukkig zijn is een gewoonte. Sommigen zijn ermee geboren, anderen moeten ervoor kiezen.’

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ons brein geprogrammeerd is om op negatieve ervaringen te focussen. Voor onze voorouders was dit immers een manier om in leven te blijven en een evolutionair voordeel te hebben in geval van gevaar.

‘Maar door het negatieve te vergeten en het positieve te omarmen word je gelukkiger dan je zou denken’, meent Sood, al geeft hij wel toe dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. ‘Er bestaan eenvoudige technieken die je dient te herhalen. Bedenk bijvoorbeeld: “Zal dit binnen vijf jaar nog belangrijk zijn?” Indien niet, is het je tijd niet waard.’

5-3-2 techniek: zo focust u zich op de positieve kant van het leven

De 5-3-2 techniek bestaat erin om uw eerste gedachte in de ochtend naar vijf mensen te laten gaan waarvoor u dankbaar bent in het leven. De eerste drie minuten dat u uw familie ontmoet, zie hen dan als een vriend die u lang niet meer hebt gezien. De eerste twee seconden dat u een vreemde ontmoet, wens hem dan in stilte veel goeds.

De eerste stap in het vierstappenplan bestaat erin om uw geest te trainen zodat u meer macht over uw gedachten krijgt. Daarna moet u emotioneel sterk worden door dankbaarheid, medeleven, aanvaarding en vergiffenis te tonen. Wanneer iets verkeerd loopt, focus dan op wat er wel goed ging. In de derde stap wordt gewerkt aan een sterkere band tussen lichaam en geest. Daarbij kunnen activiteiten als lezen, bewegen, muziek, kunst, bidden, meditatie en yoga helpen. De laatste stap houdt in dat we gezonde gewoontes kweken zoals meer bewegen, gezond eten en loslaten, want soms nemen we het leven serieuzer dan het eigenlijk is.

De vier stappen naar het geluk

Train uw aandacht:
word wakker met dankbaarheid, zonder vooroordelen en wees vriendelijk.

Wees emotioneel sterk: als er iets misgaat, focus dan de aandacht op wat er wel goed ging.

Verbind geest en lichaam: activiteiten die daarbij helpen zijn lezen, bewegen, muziek, kunst, bidden, meditatie, yoga en diepe ademhaling.

Kies gezonde gewoontes: vereenvoudig uw leven, beweeg en laat los