Guatemala slaat de Libanese terreurgroep Hezbollah in de ban

De Guatemalteekse regering bevestigde dinsdag opnieuw haar toezegging aan een verbod op Hezbollah – de sjiitische proxy van Iran in Libanon – door nieuwe wetgeving aan te kondigen om de financiering van terrorisme te voorkomen.

Alejandro Giammattei – de president van Guatemala – voerde tijdens een persconferentie aan dat een ‘regelgevingskader’ om het vermogen van Hezbollah om witgewassen fondsen over te dragen, hard moest worden aangepakt, noodzakelijk was voor het verbod op de organisatie om tanden te hebben en hij zei:

We hebben verklaard dat Hezbollah een terroristische groep is, maar we hebben meer nodig dan deze aanduiding om te worden toegepast op deze organisatie, die al aanwezig is in Latijns-Amerika. We hebben het regelgevingskader nodig om ervoor te zorgen dat er geen fondsen uit dit land zijn die de schade van andere landen financieren. Bijgevolg zijn preventie en repressie gerechtvaardigd.

Het door de regering voorgestelde wetsvoorstel voor ‘Preventie en repressie van het witwassen van geld en financiering van terrorisme’ is bedoeld om strengere controles op te leggen aan banken en andere financiële instellingen die door Hezbollah worden gebruikt om zijn fondsen te verwerken en te verplaatsen.

“Passage van de wetgeving zou Guatemala in staat stellen om zichzelf te presenteren tegenover de internationale gemeenschap ‘als een staat die corruptie, het witwassen van geld en andere illegale activiteiten en de financiering van terrorisme frontaal wil bestrijden,” zei Giammattei.

De Guatemalteekse joden waren zeer ingenomen met de aankondiging van Giammattei. In een brief aan Giammatte ivertelde Rebeca Permuth de Sabbagh, de presidentt van de Guatemalteekse joodse gemeenschap:-

Als Guatemalteken, als joden en als wereldburgers zijn we de regering van Guatemala dankbaar voor het nemen van deze moedige beslissing, die ons land aan de goede kant van de geschiedenis plaatst door deel te nemen aan een wereldwijde strijd tegen terrorisme en een veiliger wereld.

Samen met Colombia en Honduras bevestigde Guatemala in januari van dit jaar dat het Hezbollah aanwijst als een terroristische groep, in een gebaar dat werd toegejuicht door de VS en Israël.

Plaatje hierboven: Duizenden Guatemalanen verloren op 3 juni 2018 hun huizen toen een vulkaan, de Volcán de Fuego (‘Vulkaan van Vuur’), uitbarstte. Dankzij de bouw van honderd nieuwe huizen voor vluchtelingen herrijst de nieuwe ‘Jeruzalem’ buurt van Guatemala uit de as. Na ZAKA-voorzitter Yehuda Meshi-Zahav met ZAKA-vrijwilligers in Guatemala [beeldbron: Israel21c]

Joden van Guatemala
Ongeveer 900 Joden wonen in Guatemala vanaf 2012, en de meerderheid van hen woont in de hoofdstad Guatemala-Stad.

De gemeenschap bestaat uit drie hoofdgroepen: de Duitse, de Sefardische en de Oost-Europese, elk met hun eigen instellingen, respectievelijk de Sociedad Israelita de Guatemala en Bet-El (hervorming), Maguen David en Centro Hebreo (conservatief / liberaal orthodox), die ook elk hun eigen synagoge hebben.

Andere organisaties, verenigd onder het Comite Central, zijn onder meer B’nai B’rith, Wizo en twee jeugdgroepen, de Maccabi, en Guafty, een hervormingsbeweging voor jongeren. De Organizacion Sionista de Guatemala omvat alle zionistische groepen.

De joodse school, Instituto Albert Einstein genaamd, opgericht in 1957, is geautoriseerd door het Ministerie van Onderwijs en heeft een inschrijving van 100 kinderen vanaf de kleuterschool tot en met voorbereidend niveau. De joodse pers bestaat vrijwel niet. Het eerder verschenen Spaanstalige maandblad werd stopgezet en er wordt af en toe slechts één gemeenschappelijk informatiebulletin gepubliceerd.

Een reactie achterlaten